Bővülő nemzetközi kapcsolatok

Üzbegisztán 16 egyetemének küldöttsége érkezett Magyarországra a II. Üzbég-Magyar Rektori Fórumra. A háromnapos – május 17–19. között zajló – eseményen az Óbudai Egyetem folytatta az áprilisi közép-ázsiai egyeztetéssorozaton megkezdett tárgyalásokat – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente. Mint fogalmazott: az Óbudai Egyetem nemzetközi stratégiájának fontos bázisa Üzbegisztán is. A május 19-i plenáris ülésen az Óbudai egyetem rektora Dr. Karimov Komiljon Khamidovich-csal, az Üzbég Felsőoktatási, Tudományos és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettesével, Dr. Hankó Balázs államtitkárral és Prof. Dr. Borhy Lászlóval, a Magyar Rektori Konferencia elnökével együtt tartott előadást az együttműködések lehetőségeiről.

A résztvevők sikeresnek ítélték az immár második alkalommal megrendezett Üzbég-Magyar Rektori fórumot. Dr. Karimov Komiljon Khamidovich és Dr. Hankó Balázs a kormányzati szintű szándékokról szólva elmondták, hogy minden szinten támogatják a kétoldalú egyetemi együttműködéseket. A felsőoktatásnak minkét ország gazdasági stratégiájában jelentős szerepe van, nemcsak a hallgatói csereprogramokban van közös fejlesztési lehetőség, hanem a kutatásfejlesztésben, a tudományos parkok építésében és a szakképzésre épülő oktatás megerősítésében.



Prof. Dr. Borhy László köszöntőjében felidézte 2021-es első üzbég-magyar rektori fórum eseményeit, amely érzékelhetően nemcsak az egyetemközi, hanem a két ország gazdasági és kulturális programjait is tovább bővítette. Üzbegisztán és Magyarország között nagyon jól működik a Stipendium Hungaricum ösztöndíj, 2023-tól már 170 üzbég hallgatót fogadhatnak a program keretében a magyar egyetemek.

A Jizzakh-i Politechnikai Egyetemmel kötött megállapodást Karimov Komiljon Khamidovich miniszterhelyettes írta alá



Az Islam Karimov Állami Műszaki Egyetem (TSTU) rektora, Prof. Sadriddin Turabjanov rektora a felsőoktatás és a gazdaság kapcsolatainak erősítését emelte ki előadásában. Bakhodir Mirzaev, a Nemzeti Kutatási Egyetem (TIIAME) rektoraként Üzbegisztán egyik legfontosabb egyetemét bemutatva a kutatásfejlesztés fontosságát hangsúlyozta.



Prof. Dr. Kovács Levente előadásában arról beszélt, hogy a közép-ázsiai térséggel és azon belül több üzbég egyetemmel is együttműködött az elmúlt években. Az egyetemet bemutatva elsősorban azokat a kapcsolódási pontokat emelte ki, amelyek újabb lehetőséget biztosíthatnak a képzési és kutatásfejlesztési kapcsolatok bővítésére.

A műszaki és gazdasági képzések mellett a tudományos parkok jelentőségét is méltatta. Az állam, a helyi önkormányzatok és az egyetem számára is egyaránt előnyös fejlesztések a hazai gazdaság motorjai lehetnek a következő időszakban.
A plenáris ülésen Prof. Botir Usmonov a Taskenti Kémiaitechnológiai Egyetemet,  Prof. Kamal Rizayev, a Taskenti Gyógyszerészeti Egyetemet, Galla Zoltán pedig az üzbég-magyar közös startup ökoszisztémát mutatta be.

Megállapodások és munkatervek aláírása

Az Óbudai Egyetem képzései és programjai iránt rendkívül erős az érdeklődés Üzbegisztánban is. Ezt jelzi, hogy több együttműködési megállapodást és már a konkrét irányokat megjelölő munkatervet írt alá Prof. Dr. Kovács Levente a Taskenti Állami Műszaki Egyetem rektorával, Prof. Sadriddin Turabjanovval, a Taskenti Kémiaitechnológiai Egyetem rektorával, Dr. Botir Usmonovval,  a Namangani  Mérnöki és Technológiai Egyetem rektorával, Odiljon Mamatkarimovval,  a Samarkandi Gazdasági Egyetem rektorával, Prof. Dr. Muhiddin Pulatovval, valamint a Jizzakh-i Politechnikai Egyetemmel, ahol az aláíró Karimov Komiljon Khamidovich miniszterhelyettes volt.



Üzbég egyetemek látogatása az Óbudai Egyetemen

Az üzbég-magyar rektori fórum keretében Karimov Komiljon Khamidovich felsőoktatási, tudományos és innovációs miniszterhelyettes vezetésével hét üzbég egyetem képviselői érkeztek az Óbudai Egyetemre május 19-én délután. Prof. Dr. Kovács Levente köszöntőjét követően a vendégek egy kisrepülőgép-bemutatón az egyetem légiipari képzéseiről tudhattak meg többet, majd az Egyetemi Kutatási és Innovációs Központ több laborjának és műhelyének munkájával ismerkedhettek meg.

Frissítve: 2023.05.24.

Legfrissebb cikkek