A Partiumi Keresztény Egyetem első díszdoktora lett az ÓE rektora

A Partiumi Keresztény Egyetem idén először adott át doctor honoris causa (dhc) elismerést. A kitüntető címet az Óbudai Egyetem rektorának, Prof. Dr. Kovács Leventének ítélte az intézmény szenátusa. Dr. Pálfi József, a PKE rektorának méltatásából kiderült, hogy a díszdoktori címmel a két intézmény több évtizedes jó és építő kapcsolatát, az Óbudai Egyetem a Kárpát-medencei felsőoktatásért végzett munkáját ismerték el.

Dr. Pálfi József laudációjában Prof. Dr. Kovács Levente tudományos tevékenységét, a mérnöki és gyógyító tevékenység összehangolásáért végzett munkáját, a diabétesz- és rákkutatásban elért eredményeit, valamint az Óbudai Egyetem rektoraként az intézmény országos és régiós megerősítését emelte ki.



A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Erdély első magyar nyelvű egyeteme az 1990-ben létrehozott Sulyok István Református Főiskola utóda, az egyetemmé válásban komoly szerepet vállalt édesapám, Prof. Dr. Kovács Béla, aki ilyen módon a PKE alapító rektora – idézte fel személyes kötődéseit a kitüntetett Prof. Dr. Kovács Levente. Mint fogalmazott, nemcsak az Óbudai Egyetem közösségének, hanem szűkebb családja nevében is köszönettel tartozik az elismerésért.



Határon túli kisebbségi közösségben felnőtt magyarként mindig is átérezte a szorványban élők helyzetét – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente, aki jól emlékszik édesapja küzdelmeire, hogy létrejöhessen az első magyar nyelvű egyetem. Az Óbudai Egyetem a Kárpát-medencei magyar felsőoktatás támogatását eddig is kiemelten kezelte – utalt a rektor a Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum (K-MOOC) programjára, valamint a számos határon túli felsőoktatási intézménnyel folytatott együttműködésre. Az újdonságok között említette, hogy az ÓE a PKE közös gazdaságinformatikus képzést indít, de szót ejtett a Prof. Dr. Kovács Levente arról is beszélt, hogy az oktatásnak és a felsőfokú képzésnek nagyon fontos szerepe van a helyben élő kisebbség nyelvi, társadalmi és gazdasági megerősítésében.



Az ünnepségen a Partiumi Keresztény Egyetemért kitüntető címet a Debreceni Egyetem kapta, honorary professor címet Onucsán Miklós, az egyetem képzőművésztanára és Dr. Bélyácz Iván közgazdász érdemelte ki.



A Partiumi Keresztény Egyetem tudatosan vállalt keresztény értékrendben és magyar szellemiségben, valamint a magyar felsőfokú oktatás évszázados hagyományaiban jelöli meg azt az alapot, amelyre felépíthető egy, a XXI. század követelményeinek megfelelő, modern és versenyképes egyetem – fogalmaz az intézmény Chartája. Az idei egyetem napján az elmúlt több mint három évtizedes hagyományaira emlékeztek. Dr. Pálfi József köszöntőjét követően Dr. Béres József, a Béres Zrt. elnöke édesapja munkásságáról, a gyógyítás és a hit kapcsolatáról, majd Böszörményi Gergely a magyar református énekek és a Magyar Örökség-díj és Magyar Értéktár jelentőségéről tartott előadást.
Az ünnepség Molnár Levente Liszt-díjas operaénekes és tanítványinak műsorával zárult.



 
Frissítve: 2023.05.11.

Legfrissebb cikkek