Közép-Ázsia 13 egyetemének vezetőivel tárgyalt az ÓE küldöttsége

Nemzetközi kapcsolatainak erősítése és elmélyítése volt a célja az Óbudai Egyetem vezetői és szakemberei három országot érintő közép-ázsiai útjának. A küldöttség a térség 13 egyetemével, 3 ország 4 minisztériumával tárgyalt, és volt, ahol megállapodás aláírására is sor került. Az Óbudai Egyetem sokat tesz azért, hogy Közép-Ázsia és hazánk oktatási és kutatásfejlesztési együttműködését elősegítse. Ezt a tevékenységet ismerte el Taskenti Kémiaitechnológiai Egyetem azzal, hogy Prof. Dr. Kovács Leventét, egyetemünk rektorát honorary professorrá avatta.

Nagy az érdeklődés egyetemünk iránt Közép-Ázsia országaiban – jelentette ki Prof. Dr. Kovács Levente. Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán sok szempontból nagyon különbözik egymástól, egy azonban közös bennük, a felsőoktatásnak, valamint a kutatásfejlesztésnek nagyon nagy szerepet szánnak közép és hosszútávú terveikben – tette hozzá a rektor kiemelve, hogy csupa olyan egyetemi vezetővel és kormányzati szereplővel találkozott, akik nyitottak a legújabb technológiákra, így az Óbudai Egyetemen zajló kutatásokra, oktatásfejlesztési megoldásokra.



A Prof. Dr. Kovács Levente által vezetett magyar küldöttség tagja volt Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes, Prof. Dr. Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar (AMK) dékánja, Dr. Pogátsnik Monika, az AMK oktatási dékánhelyettese, közép-ázsiai kapcsolatokért felelős rektori megbízott, valamint Dr. Kádár Péter és Dr. Morva György, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar munkatársai.

Az Óbudai Egyetem a most felkeresett mindhárom országban már eddig is jól működő kapcsolatokat ápolt – fejtette ki Prof. Dr. Kovács Levente, mint elmondta, több egyetemmel kötöttünk kétoldalú együttműködési megállapodást, de vannak olyan intézmények, ahol az ÓE részt vesz az oktatásban, valamint több kutatásfejlesztési projektben is.



A tárgyalások eredményét összegezve a rektor a legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy a hallgatói és az oktatói csereprogramok tovább bővülhetnek, de a munka java még hátra van. A siker kulcsa, hogy tényleg elinduljon az Óbudai Egyetem, valamint a kazah, kirgiz és üzbég partner intézményekkel a mindennapi együttműködés – tette hozzá a rektor, aki szerint a részletek kidolgozásával folytatódhat a munka.

Mindhárom országban komoly lehetőségnek tartják a magyar kormány által meghirdetett és finanszírozott Stipendium Hungaricum csereprogramot, amellyel egyre több közép-ázsiai hallgató tanulhat Magyarországon. A program keretében az Óbudai Egyetemen jelenleg 30 kazah, és 15 kirgiz diák tanul, a számok bővítése az egyik fontos cél.



A rektor elmondta, hogy az Óbudai Egyetem új, 2023 őszén induló tantervének kiemelt része lesz a kötelező mobilitás, így remélhetőleg, több hallgató is a közép-ázsiai térség valamely egyetemét választja, a tárgyaló partnerek fogadókészségükről biztosították az ÓE delegációját.

Az egyetemközi kapcsolatokon túl Prof. Dr. Kovács Levente minisztériumokkal való egyeztetéseket megemlítve kiemelte, hogy nemcsak a felsőoktatás, hanem az innováció és a megújuló energiák területén is együtt kívánnak működni az Óbudai Egyetemmel a térség országai.

Kazahsztán

A közép-ázsiai ország három városának egyetemeivel tárgyaltunk. Kazahsztán két legjelentősebb, a fővárosban található intézményével, a Nazarbajev Egyetem és a Gumilyov Eurázsiai Nemzeti Egyetem vezetőivel is egyeztettünk, valamint az Asztanához viszonylag közeli Karaganda Állami műszaki Egyetemével is felvettük a kapcsolatot.



Az öszkemeni D. Serikbayev Kelet-kazahsztáni Műszaki Egyetemen (EKTU) és az Óbudai Egyetem példaszerű kapcsolata minta lehet más kazah felsőoktatási intézményekkel való együttműködésre. Oktatóink és kutatóink eddig is rendszeresen vettek részt közös hallgatói és tudományos programokban. Ahogyan az EKTU, úgy az Óbudai Egyetem vezetése is készen áll arra, hogy folytassa az akadémiai és tudományos együttműködést. Az automatizálás és irányítástechnika tárgyban közös mesterképzés indul.



Kazahsztán egykori fővárosában, a déli határhoz közeli Almatiban három egyetem vezetőivel találkozott az ÓE küldöttsége, a szakmai egyeztetések itt is kiegészültek a laborok és a kutatóhelyek felkeresésével. Az ország nemzetközi viszonylatban is legjelentősebb felsőoktatási intézménye is Almatiban található. Az Al-Farabi Egyetem kampusza, szolgáltatásainak színvonala példa lehet a számunkra.

Kirgizisztán

A kirgiz fővárosban, Biskekben két egyetemmel és két minisztériummal tárgyalt az ÓE küldöttsége. A Musa Ryskulbekov Gazdasági Egyetem és az Állami Műszaki Egyetem is arra törekszik, hogy minél előbb elindulhassanak azok a közös programok, amelyekben eddig megállapodtak az Óbudai Egyetemmel.



Az Óbudai Egyetem szakmairangját jelzi, hogy Kirgizisztán kormányzati szinten kezdeményezett együttműködést az energiaügyeket érintő területeken. Ibraev Taalaibek Omukeevich kirgiz energiaügyi miniszterrel márciusi budapesti találkozónkat követően megállapodást kötöttünk.



Az aláírt dokumentum rögzíti, hogy  az Óbudai Egyetem részt veszt Kirgizisztán megújuló energiaforrásokra vonatkozó fejlesztéseinek előkészítésében a vízművek, a napelemes rendszerek és a fenntarthatóság témakörében.
Az ÓE szakemberei a villamosenergia-rendszerek optimalizálásában és az energiaveszteségek minimalizálását segítő eljárások kialakításában is fontos szerepet kapnak.
Az úgynevezett minivízerőmű-fejlesztési projektekben és a villamosenergia-rendszer vezérlésének korszerűsítésében is számítanak egyetemünk kutatóinak tudására.

 Üzbegisztán
Taskentben, Üzbegisztán fővárosában három egyetem vezetőivel találkozott az ÓE küldöttsége. Mindhárom intézmény – a TIIAME Nemzeti Kutatási Egyetem, az Iszlám Karimov Állami Műszaki Egyetem, valamint a Mirzo Ulug'bek Üzbegisztáni Nemzeti Egyetem – számít az egyetemünkkel való együttműködésre. A taskenti műszaki egyetemmel egy sikeres pályázatot érintően már el is indult az EKIK-kel közös fejlesztési projekt. Május közepén rendezik meg a Második Üzbég-Magyar Rektori Fórumot Budapesten, így az egyeztetéseket hamarosan folytathatja az Óbudai Egyetem.


Az üzbég Felsőoktatási, Tudományos és Innovációs Minisztériumban a vendéglátók valódi meglepetéssel várták az ÓE küldöttségét. Prof. Dr. Ibrokhim Abdurakhmonov miniszterrel folytatott megbeszélést követően a Taskenti Kémiaitechnológiai Egyetem honorary professorá avatták Prof. Dr. Kovács Leventét.
Óriási megtiszteltetés számomra a kitüntetés, amely az Óbudai Egyetem nemzetközi elismerését is jelenti – fogalmazott a cím átvételét követően Prof. Dr. Kovács Levente.



Botir Shukurillaevich Usmonov rektor méltatásában kiemelte, hogy az Óbudai Egyetem oktatási és kutatási színvonalának értékelése mellett a duális képzésben mutatott példamutató munka is szerepet játszott a díj odaítélésében.

MÉRLEG – Az ÓE-küldöttség Közép-Ázsiában

Egyetemek – összesen 13
Kazahsztán
Asztana
Nazarbajev Egyetem
Gumilyov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen (ENU),
Karaganda
Karagandai Állami Műszaki Egyetem
Öszkemen
Serikbayev Kelet-kazahsztáni Műszaki Egyetem
Almati
Satbayev Egyetem
Al-Farabi Kazah Nemzeti Egyetem
Szulejmán Demirel Egyetem

Kirgizisztán/Biskek
Musa Ryskulbekov Kirgiz Gazdasági Egyetem (KEU)
Kirgiz Állami Műszaki Egyetem

Üzbegisztán/Taskent
TIIAME Nemzeti Kutatási Egyetem
Iszlám Karimov Taskenti Állami Műszaki Egyetem (TSTU)
Mirzo Ulug'bek Üzbegisztáni Nemzeti Egyetem
Taskenti Kémiaitechnológiai Egyetem

Minisztériumok – összesen 4
Kazah Tudományos és Felsőoktatási Minisztérium
Kirgizisztán Oktatási és Tudományos Minisztériuma
Kirgizisztán Energiaügyi Minisztériuma
Üzbegisztán Felsőoktatási, Tudományos és Innovációs Minisztériuma

Egyéb – összesen 4
Kazahsztán
Asztana
Bolashaq ÖsztöndíjCentrum
Öszkemen
Silumin-Vostok Vállalkozás

Üzbegisztán
IREG 2023 nemzetközi ranking-konferencia
INNO Technopark

Frissítve: 2023.05.02.

Legfrissebb cikkek