"A zsenik nem más bolygóról jöttek" - Új helyszínen a Neumann 120 vándorkiállítás

A Neumann-életművet feldolgozó vándorkiállítás tablósora újabb állomásához érkezett. Május 5-ig a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Neumann Technikumba költözött. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által rendezett tárlat az Óbudai Egyetemen – Prof. Dr. Kovács Levente rektor jelenlétével és támogatásával – januárban indult Neumann120 emlékév része. A technikumban tartott kiállítás megnyitón egyetemünket Prof. Dr. Felde Imre, ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes képviselte.

A manapság használt digitális számítógépek működési elvét kidolgozó Neumann János a XX. század egyik legfontosabb, jövőformáló tudósa, a Financial Times szerint az évszázad embere Budapesten született és járt iskolába, így ő és családja ezer szállal kötődött fővárosunkhoz. Az életművét bemutató tablókiállítás a nevét viselő intézménybe, a BMSZC Neumann János Informatikai Technikumba vándorolt.



A tárlat a tudós életét és pályáját, hatását mutatja be, közérthető formában.



A megnyitón Menyhárt Erika, a technikum igazgatója kiemelte, hogy az iskola méltón viszi tovább Neumann János szellemi örökségét. Az intézmény népszerűségét jelzi, hogy a jelentkezők száma többszöröse a felvehetőkének. Az okleveles technikusi képzésben részesülő végzősök kimagasló arányban tanulnak tovább a műszaki felsőoktatásban, az egyik legfőbb célintézmény számukra az Óbudai Egyetem.



Csordás Katalin, az intézményt fenntartó BMSZC igazgatója a technikusi szakképzés előnyeit hangsúlyozta. Hozzátette: a diákok a Neumann Technikumban magas színvonalú oktatásban részesülhetnek, amelynek köszönhetően máshol tanuló kortársaiknál könnyebben veszik az akadályokat az egyetemen.



Prof. Dr. Felde Imre a tehetséggondozás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott, a Neumanni életút egyik legfőbb tanulsága, hogy a tehetség akkor teljesedhet ki, ha támogató közegbe kerül. Hangsúlyozta: „A zsenik itt vannak közöttünk, nem egy másik bolygóról érkeztek. A titok a gondoskodó figyelem. A technikum, majd az Óbudai Egyetem megfelelő környezetet és feltételeket biztosít ahhoz, hogy a tehetséges diákok tudása érvényesüljön, akik - Neumannhoz hasonlóan - a későbbiekben a társadalom kimagaslóan hasznos tagjaivá válhatnak.



A kiállításról   

A tárlatot Képes Gábor, a Neumann Társaság kommunikációs igazgatója és Szalay Imre, a Társaság ügyvezető igazgatója állította össze. A kiállítás Neumann Technikumban május 5-ig hétköznap 8 és 22 óra között az érdeklődők számára szabadon megtekinthető. A délelőtti órákban a látogatás csak az iskola@njszg.hu címen történő előzetes bejelentkezéssel lehetséges. (A tablókiállítás a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán lesz látható.)



Neumann120

A Szakképzési Centrum mellett további két kiemelt budapesti program is zajlik áprilisban a #neumann120 emlékév keretében. A Városháza Parkban április 25-étől száznál több, a magyar géniusz életműve előtt tisztelgő, napjaink kihívásaira reflektáló digitális képzőművészeti alkotást tekinthetnek meg a járókelők. A Kristály Színtérben  Neumann János és a sci-fi kapcsolata kerül terítékre április 27-én este.

A 2023-as Neumann 120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfa-ültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.



A Neumann Társaságról

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet. 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, melynek jegyében évtizedek óta főszervezője a Nemes Tihamér Versenyeknek és az Országos Grafikus Programozási Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak (IOI, CEOI, EGOI, eJOI, IIOT). A nemzetközi bizonyítványt nyújtó ECDL/ICDL vizsgarendszer meghonosítója és működtetője. A szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában található Informatika Történeti Múzeum alapítója és fenntartója. A társaság célja, hogy a digitális világ GPS-eként segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.

 
Frissítve: 2023.04.24.

Legfrissebb cikkek