A legsportosabb egyetem az ÓE

Az Óbudai Egyetem a Top 10-be a került a Budapesti Sportiroda által szervezett „Fut a cég” sportrendezvényein részt vevő, 1000 fő feletti munkavállalót foglalkoztató munkahelyek közé. Ezzel a teljesítménnyel a megmérettetésen induló felsőoktatási intézmények közül egyedüliként szerepel a legsportosabb díjazottak között. A kimagasló teljesítményről szóló elismerést Dr. Csepeli Zsuzsanna, a Rektori Kabinet vezetője vette át.
Az összegzés szerint az egyetem polgárai 6 számban indulva 783 111 pontot szerzetek.

Azokon a munkahelyeken, ahol a munkatársak rendszeresen sportolnak, egészségesebbek, jobb kedvűek és motiváltabbak a kollégák – hangsúlyozta Kocsis Árpád, a Budapesti Sportiroda (BSI) ügyvezető-versenyigazgatója a díjátadón. Mint fogalmazott: tapasztalatok bizonyítják, hogy a mozgás adta öröm összehangoltabb csapatmunkát eredményez.



A 2022-es Fut a cég sorozat során 6 sportágban szerezhettek pontokat a munkahelyi színekben indulók. 24 eseményen összesen 569 cég mintegy 4800 sportos munkatársa 10 400 alkalommal futott, túrázott, gyalogolt, úszott, kerékpározott az év során.



Révész Máriusz szerinte jó jel, hogy egyre több cég és intézmény kapcsolódik a BSI versenyeihez és egyéb tömegsport-programokhoz. A Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára arra is rámutatott, hogy egy nemrégiben készült felmérés szerint a magyarok 59 százaléka soha vagy csak nagyon ritkán sportol. Ennek következményeként átlagon felüli a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők és az elhízottak száma. A cél tehát ösztönző programok kidolgozása.

Az Óbudai Egyetem teljesítménye az indulók számának tükrében is kimagasló. Közel 600 cég közül felsőoktatási intézményként egyedüliként szerzett díjat, melyet Dr. Csepeli Zsuzsanna vett át, aki szintén a sportos életmód híve. A BSI által kiírt több versenyen is indult a Rektori Kabinet vezetője, aki személyes példájával is arra buzdítja munkatársait, hogy iktassák be a mindennapjaikba a mozgás valamely formáját.



Sportolási lehetőségek

A BSI-vel történt egyeztetés után a Spar Maratonon újra jelentős számú, 80 fős futócsapat képviselte egyetemünket, népszerűsítve ezzel a szabadidős futást. A futókör a 2022-es évben több országos eseményen is részt vett.

Az egyetem vezetése előnyben részesíti a könnyebben elérhetőnek számító szabadidősportokat, így a futást, a szabadtéri sportokat, a kerékpározást. Szabadidősport tekintetében folytatódott a korábban megkezdett lehetőségek szervezése és újak integrálása. A téli időszakban heti szintű díjmentes korcsolyázási lehetőséghez juthatnak a munkatársak és a hallgatók. A gyarapodó számú együttműködéseknek köszönhetően számos sportegyesületnél biztosítottá vált a sportolási lehetőség. Ahogy eddig, úgy a jövőben is sportnapok szervezését tervezik. Az Óbudai Egyetem vezetése elkötelezett az egészséges életmód és sport támogatása iránt. A munkavállalók és a hallgatók díjmentesen vehetnek részt számos sporteseményen, többek közt az Intersport túranapon, a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon. Emellett „házon belül” kari sportnapokat, házi futó- és teniszversenyeket, uszodai szolgáltatásokat biztosítanak a Testnevelési és Sport Intézeten keresztül.

Az élsportolói program keretében a sportban és tanulásban egyaránt jól teljesítők a rugalmas tanulmányi rend igénylése mellett egyetemi ösztöndíjban is részesülhetnek. Az egyetem színeiben versenyzők mind országos, mind Budapesti Universitas Bajnokságokban rendre pontszerző helyezéseket érnek el. A múlt évben ismét megtartották az Egyetemi Sportnapot. A Margitszigeti Atlétikai Centrumban a résztvevők 5 sportágban versenyezhettek, valamint kipróbálhattak több mozgásformát is. A rendezvényen több mint 300 hallgató sportolt.

Idén szeptembertől indul az F-tanterv, amellyel közvetlenül lehet megszólítani a hallgatókat. A kötelező testnevelés kurzusok száma a jelenlegi 2 félévről 4 félévre emelkedik, és kredites tárggyá válik.

Az egyetem vezetésének célja az egészségfejlesztő felsőoktatási intézményi modell kialakításának támogatása, és az ahhoz kapcsolódó sport- és egyéb szolgáltatások nyújtása. Kiemelt helyen szerepel a mindennapos testmozgás biztosítása, illetve az egyes sportágak, szakágak és mozgásformák minél szélesebb körű megismertetése az egyetemi polgárokkal. A jövőben tovább bővítik az igénybe vehető mozgásformák körét.

A legközelebbi nagy megmérettetésre is várják a jelentkezőket – emelte ki dr. Csepeli Zsuzsanna. Az áprilisi Vivicittá futóversenyre az egyetem színeiben induló első száz jelentkező számára az ÓE biztosítja.

https://uni-obuda.hu/2023/03/02/telekom-vivicitta-felmaraton/

Frissítve: 2023.03.02.

Legfrissebb cikkek