Szimulációs Design Tanszék alakult az Ybl Karon

Új tanszék jött létre az Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézeten belül. A Szimulációs Design Tanszék az országban elsőként interdiszciplináris megközelítéssel, komplex módon képes támogatni és tudományos alapokra helyezni az épülettervezést és épület-rehabilitációt. A kar február 24-én a FUGA Budapesti Építészeti Központ Breuer Marcel termében ünnepelte az új tanszék megalakulását.

Prof. Dr. Gall Anthony dékán köszöntőjében kiemelte, hogy az iskola 1879-es megalapítása óta számos változáson esett át, amelyek legutóbbi állomása a 2020-as csatlakozás volt az Óbudai Egyetem műszaki karai közé.



Az azóta eltelt három évben egyre emelkedő létszámok és érdeklődés mellett indulnak az építész évfolyamok. A 2017-ben elindított új tanterv, a bevezetett műterem oktatás egy gyakorlatorientált, projektalapú, a jelenkor kihívásaira rugalmasan reagáló képzést valósít meg. E munkát nagyban segíti, hogy a szervezeti struktúra is a tanterv köré szerveződik. A 21. század kihívásaira keres választ a most születő új tanszék, amely az oktatás, a praxis és a kutatás területein is zászlóshajója lehet a karnak.



A tanszék vezetője Prof. Dr. Kistelegdi István egyetemi tanár, helyettese Dr. Horkai András PhD lett, mellettük Dr. Talamon Attila PhD és Dr. Sugár Viktória PhD docensek, valamint Alnatour Lama és Chaplin Ian Kevin mestertanárok alkotják a csapatot.

Az új szervezeti egység létrejötte új hagyományokat is teremt: idén először, a tanszék alapítás alkalmával adták át a Szokolay-díjat. Steven Vajk Szokolay – Szokolay Vajk– 1956 után, még építészhallgatóként emigrált Ausztráliába, ahol már a hetvenes évektől a szoláris energia volt a fő kutatási területe. Több évtizedes pályafutása alatt dolgozott Angliában és Kenyában, majd a queensland-i egyetemen. A fenntartható építészet egyetemi oktatásának úttörője, a nemzetközi PLEA (Passive Low Energy Architecture) nemzetközi szervezet egykori elnöke. Tankönyveit több mint 30 nyelvre fordították. A queensland-i egyetemi tanulmányait végző Anthony Gall, felismerve korábbi professzora szakterületének jelentőségét és oktatási módszertanát, a Szokolay-díj alapítása mellett döntött.  A róla elnevezett díjat most unokaöccse, Szokolay Örs urbanista, smart city szakértő adta át kiemelkedő oktatói és kutatói munkájáért Horkai Andrásnak.



E díj nemcsak tisztelgés Szokolay Vajk munkássága előtt, de arra is emlékeztet, hogy jövőbemutató törekvések nem jöhetnek létre a múltbeli mesterek és az általuk átadott értékek nélkül.



Az ünnepélyes megnyitót Prof. Dr. Kistelegdi István tanszékvezető egyetemi tanár tanszékfoglaló előadása követte, amely nemcsak korábbi munkásságát és kutatásait ölelte fel, de egyben körvonalazta a most megalakult tanszék jövőbeli feladatait is. A tervezés, mint alkotótevékenység mérnöki dokumentációja, tudományos leírhatósága az az alapvetés, ami termikus, aerodinamikus és fényszimulációkkal támogatható. Ez nemcsak megtakarítást jelent - úgy anyagban és energiában, mint üzemeltetésben és gépészetben, de egész éves folyamatokat vizsgálva az épített környezeten, képes a formatervezés és az alkotómunka során felmerülő ellentmondásos igények közti optimalizációra is. A módszertan egyszerre épül a jelenkor fejlett diagnosztikai, mérési technológiáira, az AI alkalmazására, de nem veti el a természettől vagy épp a tradicionális, „építészek nélküli építészetből” leszűrhető tanulságokat sem, egyféle posztfosszilis regionalizmust megcélozva. Ebben találkoznak a mai kor tudományos eredményei az emberi komfort és jóllét követelményeivel.



Oktatási programra lefordítva mindez a hagyományos tervezési metodika, a szerkezet-funkció-forma hármas szempontrendszer kitágítását jelenti, végigkísérve a kar hét féléves alap- és négy féléves mesterképzését. A műterem-rendszer féléves projektjei már első évtől kezdve képesek beépíteni a különböző diszciplínákat, rugalmasan alkalmazkodva az újabb és újabb kihívásokhoz és lehetőségekhez. Az új tanszék ehhez kínál új fókuszokat és módszertanokat, gazdagítva a kar mérnöki és tudományos portfólióját, de egyben szoros együttműködési lehetőséget is kínál az egyetemi többi karával.

Frissítve: 2023.02.27.

Legfrissebb cikkek