Ételt osztottak a Bánki Kar hallgatói

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével meleg ételt biztosított a VIII. kerület, valamint a főváros rászoruló lakói számára a kar Humanitárius műveletek menedzser képzésben részt vevő hallgatók gyakorlata keretében. Az eseményen mintegy 300 fő jutott meleg ételhez február 18-án.

A karitatív rendezvényen Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora megköszönte a segítők munkáját, kiemelve, hogy napjainkban különösen fontos a gyakorlati ismeretek megszerzése és a rászorulók segítése.



Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a Bánki kar dékánja szintén hangsúlyozta a gyakorlati lehetőségek biztosítását. A végzett hallgatók a világ számos pontján vállalhatnak feladatokat, és a legkülönbözőbb élethelyzetekben kell feltalálniuk magukat. Az oktatók a szakmai képzés mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a fiatalok szociális, karitatív tevékenységet is folytassanak.



Prof. Dr. Besenyő János egyetemi tanár úgy fogalmazott, hiába rendelkezik valaki humán menedzser végzettséggel, ha nem tudja gyakorlatba ültetni a tudását. A hallgatók szociálisan rászorulóknak, menekülteknek, katasztrófák helyszínén is szakszerű segítséget tudnak nyújtani. A fiatalok egy része jelenleg a törökországi földrengés okozta tragédia helyszínén, a gyakorlatban alkalmazza megszerzett tudását.



Az angol nyelven folyó Humanitárius műveletek menedzserképzést 2021-ben indította el az Óbudai Egyetem, amelyre több országból érkeztek hallgatók, akik arra kapnak felkészítést, hogy kormányzati és más karitatív szervezetek munkatársaiként nemzetközi környezetben legyenek képesek különféle humanitárius tevékenységet folytatni. Kiemelt figyelmet kapnak azok a területek (műszaki, logisztikai és szervezési), amelyek működtetése a legnagyobb kihívást jelenti a karitatív szervezetek számára. Az egy évig tartó képzésre BA és MA végzettséggel, középfokú angol nyelvvizsgával lehet jelentkezni. A végzett hallgatók elsősorban az afrikai régióban, arab világba, fejlődő országokban segítik a menekült problémával küzdő humanitárius szervezeteket.



A hallgatóknak lehetőségük nyílt betekinteni a tényleges krízishelyzetek logisztikai és kommunikációs gyakorlatába, jól strukturált és ellenőrzött körülmények között. Az ételosztás mellett a tömegkezelés, a rádiós kommunikáció és az adminisztráció különböző feladataival is megismerkedhettek valóságot megközelítő helyzetben, illetve bekapcsolódhattak a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront programjába, melynek során jogi és szociális kérdésekben nyújtottak segítséget a rászorulóknak.



Külön aktualitást adott a karitatív rendezvénynek az ukrán-orosz konfliktus elől menekülők nélkülözése és a törökországi földrengés. A romok alatt rekedt emberek kimentésében többek között Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke megosztotta tapasztalatait, átadta gyakorlati ismereteit a hallgatóknak.

Az eseményen segítőként kari dolgozók, valamint a BGK-HÖK képviselői is részt vettek, munkájukat ezúton is köszönjük! Az ételosztáson a Hit Gyülekezete is képviseltette magát.

 
Frissítve: 2023.02.23.

Legfrissebb cikkek