Neumann Jánosra emlékezünk

A tudós születésének 120. évfordulójáról egész éves programsorozattal emlékezik meg a Neumann Társaság. A nyitórendezvénynek az Óbudai Egyetemen adott otthont még januárban. Az eseménysorozat részeként, Neumann halálának 66. évfordulóján koszorúzást és emlékműsort tartottak szülőházánál. Egyetemünk képviseletében Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes helyezte el az emlékezés virágait.



Neumann János emberfeletti tudással rendelkezett, amely ma is hatással van ránk – mondta Alföldi István, a Neumann Társaság korábbi ügyvezetője. Neumannt idézte, aki szerint a gyors technológiai fejlődést türelemmel, rugalmassággal és értelemmel lehet kordában tartani. Hozzátette: „Mindenkinek felelőssége van abban, hogy a mesterséges intelligencia és az emberiség együtt haladjon és ne egy disztópikus forgatókönyv valósuljon meg”.



Nagy megtiszteltetés, hogy az Óbudai Egyetemről indulhatott a Neumann 120 emlékév programsorozat – hangsúlyozta Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes. Kiemelte: az egyetem számos módon működik együtt a Neumann Társasággal. „Neumann János lángelme volt, szellemi öröksége mindenhol tetten érhető. Hihetetlen mennyiségű tudományos eredményt halmozott fel számos területen, elméleti eredményeit a gyakorlatba is igyekezett átültetni. Szellemi örökségét egyetemünk Neumann János Informatikai Karán igyekszünk tovább vinni. Arra tanítjuk a hallgatókat, hogy lássák meg mindenben a lehetőséget, értsék meg a mélyebb összefüggéseket is.”



Pálfy Péter Pál, a Bolyai János Matematikai Társulat elnöke felidézte: Neumann János gondolkodásának középpontjában a matematika állt, mindenféle informatikai, atomfizikai, közgazdaságtani, műszaki meteorológiai kérdés mögött a lényeget megragadó matematikai modellt találta meg. „Briliáns tehetsége kellett ahhoz, hogy életének alig több mint 53 éve alatt a tudomány ennyi területén alkosson világra szóló eredményeket, de mindezek mögött hatalmas munka, folyamatos gondolkodás húzódott meg”.



Az eseményen Balogh-Madár Emese, Belváros-Lipótváros alpolgármestere, Menyhárt Erika, a BMSZC Neumann János Informatikai Technikum igazgatója és Wéber Tamás, a SERCO Informatika Zrt. vezérigazgatója is megemlékezett a tudósról, méltatva életművét.



A BMSZC Neumann János Informatikai Technikum diákjai műsort adtak a 66 éve elhunyt tudós emlékére, valamint Fodor Tamás színművész tolmácsolásában részlet hangzott el Dénes Gábor Elképzelt beszélgetés Neumann Jánossal című drámájából.



Az Óbudai Egyetemet képviselve Prof. Dr. Molnár András és Beleznay Tamás, a Rektori Hivatal munkatársa helyezett el koszorút

Neumann János 1903. december 28-án született Budapesten és 1957. február 8-án hunyt el Washingtonban. A (mai nevén) Bajcsy-Zsilinszky út és a Báthory utca sarkán álló szülőháza falán emléktáblát helyeztetett el a Neumann Társaság.

 

Az emlékév további programjai

A Neumann Társaság az Óbudai Egyetemmel, a Magyar Tudományos Akadémiával, a Fasori Evangélikus Gimnáziummal és több más intézménnyel közös szervezésben számos konferenciát, kiállítást és egyéb rendezvényt tart idén, amely közelebb kívánja hozni a hazai közönséghez Neumann tudományos eredményeit és szellemi örökségét. Az emlékév egyik kiemelt eseménye a Nemzetközi Informatikai Olimpia lesz, amelyet Szegeden rendeznek meg augusztus végén. Emellett a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) interdiszciplináris konferenciát tartanak szeptemberben, Balatonfüreden emlékfaültetéssel tisztelegnek Neumann János előtt. A Magyar Nemzeti Bank emlékérmét bocsát ki a jubileum alkalmából. A programok eseményei között szerepel még tudománytörténeti vándorkiállítás, képzőművészeti tárlat, valamint egy Neumann János gondolatiságát bemutató díszalbum megjelentetése is.

 
Frissítve: 2023.02.13.

Legfrissebb cikkek