Energiaközösségben a Károli Egyetemmel

Az energetikai fejlesztésekhez és azok jogi szabályozáshoz, energetikai közösségekhez kapcsolódó közös képzési és kutatási projektek kidolgozására irányul az az együttműködési megállapodás, amelyet Prof. Dr. Kovács Levente és Prof. Dr. Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem kötött január 26-án.

A Technológiai és Ipari Minisztériumban a múlt évben alakult meg a Magyar Energiaközösségek és Rugalmassági Szolgáltatók Szövetsége (MERSZ), melynek fő célja, hogy Magyarországon is életképes és hasznos opció legyen a termelők és fogyasztók, valamint termelő-fogyasztók számára anyagilag is előnyös energiaközösségeket, valamint rugalmassági szolgáltatókat létrehozni és működtetni. A zöld átállás mellet a fosszilis energiahordozóktól faló függetlenedés a legfőbb cél.



Az Óbudai Egyetem számára mérföldkövet jelent, hogy energiaközösséget hozhat létre a Károli Gáspár Református Egyetemmel. A hazai felsőoktatás olyan jeles képviselőjével működhet együtt, amelynek vezetése szintén fontosnak tartja a zöld átállás ösztönzését – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora, aki hozzátette: az egyre fokozódó energiaválság még inkább rámutatott az energiabiztonság, az alternatív megoldások jelentőségére. Úgy gondolom egyetemünk az okoshálózati megoldások létrehozásának elősegítésében kiemelt szerepet vállalhat.



Az orosz gáz körüli bizonytalanság miatt már háztartási, intézményi szinten is felmerül az energiafüggetlenedés igénye. Egyre inkább fel fognak értékelődni a földgáztól független megoldások, amelyek egyik eszköze, hogy a fogyasztók saját maguk termelik meg a szükséges energiát és azt energiaközösségek keretében megosztják egymással.

A Nemzeti Energiastratégia egyik célja, hogy 2030-ig Magyarország összes járásában létrejöjjön legalább egy energiaközösség. Szakértők szerint, szabályozástól függően még ennél is nagyobb áttörés várható, akár ezres nagyságrendben jelenhetnek meg addigra energiaközösségek.

A két egyetem céljai között szerepel közös projektek és pályázatok kidolgozása, szakmai gyakorlati helyek, gyakornoki és közös szakmai programok megvalósítása. Az Óbudai Egyetem szakemberei a Károli Egyetem által kezdeményezett témákban kutatásokat végeznek, kutatóműhelyeket hoznak létre. A partnerek együttműködnek energetikai és megújuló energia alkalmazásokra irányuló projektekben, smartgrid és humán szabályozási feladatok megoldásában.
Frissítve: 2023.01.27.

Legfrissebb cikkek