Együttműködési megállapodást kötött az ÓE két kazah egyetemmel

Közép-Ázsia egyik legdinamikusabban fejlődő országának két egyetemével is együttműködési megállapodást írt alá Prof. Dr. Kovács Levente a Varga Mihály pénzügyminiszter és Alibek Kuantyrov kazah nemzetgazdasági miniszter vezetésével megtartott Kazah-Magyar Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság plenáris ülését követően. A Satbayev Egyetemmel és a Szulejmán Demirel Egyetemmel január 27-én a Pénzügyminisztériumban megkötött szerződések kiterjednek a hallgatói és oktatói csereprogramokra, a közös kutatás-fejlesztési programokra, a tudományos transzferekre, valamint a publikációk közös támogatására.

Kazahsztán a világ 9. legnagyobb országa, amely Magyarország fontos stratégiai partnere a közép-ázsiai térségben, és előkelő helyet foglal el Magyarország keleti kapcsolatainak fejlesztésében. Az energiaellátás terén Kazahsztán Magyarország egyik legmegbízhatóbb partnere, a kétoldalú energetikai együttműködés olyan érték, amelyet az energiabiztonság növelése érdekében tovább kell erősíteni – hangsúlyozta Varga Mihály az aláírásokat követő sajtótájékoztatón. Varga Mihály szerint a magyar-kazah kapcsolatok szélesítésének újabb mérföldköve a kilenc új együttműködési megállapodás aláírása.



Prof. Dr. Kovács Levente szerint az Óbudai Egyetem számára különösen fontos megállapodások kerültek aláírásra. Mint fogalmazott: az almati Satbayev University Kazahsztán legrégebbi és az egyik legtekintélyesebb műszaki egyeteme, Kazahsztánban, amely a bányászat és az olaj- és gázmérnöki tudományok területén végzett fejlesztéseiről ismert. A Szulejmán Demirel Egyetem (SDU) viszonylag fiatal magán felsőoktatási intézmény, ahol a modern üzleti és gazdaságtudományoknak jut fontos szerep.



A most aláírt dokumentumokat az innovatív együttműködés erősítése érdekében kötötték meg az orvosi informatika, a mesterséges intelligencia, a robotika, a kiberbiztonság, a zöld energia, a biotechnológia, az ipar 4.0, a környezetvédelmi mérnöki tudományok, a gyártástervezés és az anyagmérnöki tudományok, az ökonómia és menedzsment, az egészségügyi technológiák értékelése és az egészségügyi gazdaságtan, az informatika, az elektrotechnika és a mechatronikai mérnöki tudományok kölcsönösen elfogadható területein.



Amellett, hogy együttműködési kapcsolatunk révén támogatjuk a programok és tevékenységek fejlesztését, közös PhD-programokban és kutatási tevékenységekben kívánunk együttműködni, mivel törekszünk források, különösen uniós kutatási alapok, valamint pályázatok bevonására, hogy sikeres felsőoktatási intézményként javítsuk hírnevünket – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente.  Az oktatók, doktoranduszok és posztdoktori hallgatók csereprogramjainak továbbfejlesztése, valamint a közös tudományos publikációk előmozdítása érdekében kívánnak együttműködni elismerve a nemzetközi kutatóintézetek közötti oktatási, kulturális és tudományos csereprogramok fontosságát.

 Kazah küldöttség az Óbudai Egyetemen

A kazah kormány delegációjával érkezetek Budapestre két kazah egyetem, a Satbayev Egyetem és a Szulejmán Demirel Egyetem vezetői. Prof. Dr. Kovács Levente meghívására érkezett január 26án az Óbudai Egyetemre Dr. Meiram Begentayev rektor, valamint Dr. Andrey Bogdanchikov rektorhelyettes, hogy a lehetséges együttműködési területekről egyeztessenek. A megbeszélésen részt vett Prof. Dr. Molnár András általános, Dr. habil Rácz Ervin oktatási, valamint Prof. Dr. Gulácsi László tudományos rektorhelyettes, illetve Dr. Pogátsnik Mónika, az Alba Regia Műszaki Kar dékánhelyettese.

 A találkozón részt vett az ÓE Alba Regia Műszaki Karán tanuló kilenc kazah diákot is. Ők a Kelet-kazahsztáni Állami Műszaki Egyetem hallgatói, akik egy kétoldalú együttműködés keretében tanulhatnak Székesfehérváron elsősorban informatikát.



A megbeszélést követően a vendégek Prof. Dr. Molnár András és Dr. Galambos Péter főigazgató-helyettes vezetésével megtekintették a Neumann János Informatikai Kar IT-kiállítását, valamint az Egyetemi Kutató és Innovációs Központot.

Frissítve: 2023.01.27.

Legfrissebb cikkek