Megalakultak a Projektirányító Bizottságok

Kaposváron, Székesfehérváron és Zsámbékon megalakultak az Óbudai Egyetem tudományos és innovációs parkjainak fejlesztési beruházásait irányító Projektirányító Bizottságok (PIB) január 25-én. Az Óbudai Egyetem az országban egyedülálló módon három tudományos és innovációs parkot valósít meg vidéki helyszíneken szoros együttműködésben a helyi önkormányzattal és a városfejlesztési tervekkel. Az alakuló bizottsági üléseken jelen volt a három önkormányzat vezetője, Szita Károly, Kaposvár polgármestere és egyben a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, valamint Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár és Horváth László, Zsámbék polgármestere.

A projektirányításáért és a döntéshozatalért egy-egy 5 tagú testület, a Projektirányító Bizottság felel – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente a bizottságok megalakulását követően, amelynek tagjait az Óbudai Egyetem rektora, mint a PIB-ek elnöke kérte fel a testületek munkájában való részvételre.



Az ülések keretében a megalakulással kapcsolatos adminisztratív teendők mellett a testület egyeztette a tudományos és innovációs parkok fejlesztéséhez kapcsolódó 2023. évi munkatervet, valamint meghatározta a feladatok végrehajtásával kapcsolatos feladat- és hatásköröket.

A résztvevők közötti munkamegosztásban az Óbudai Egyetem vezetésével folyamatosan fejlődik a tudományos és innovációs parkok magját adó szakmai program, és bővül a fejlesztési és az oktatási portfólió. A cél egy olyan, az ipar által vezérelt innovációs ökoszisztéma kialakítása, amelynek innovációmenedzsmentjét és inkubációját az Óbudai Egyetem végzi Az operatív feladatok ellátásában az önkormányzattal közös tulajdonú nonprofit gazdasági társaság a projekt fizikai megvalósításáért és a majdani üzemeltetésért, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány tulajdonában levő Science Pillar Nonprofit Kft. pedig a három projekt előrehaladásának összehangolásáért és integrációjáért felel.



 

Székesfehérvár

Az Óbudai Egyetem és Székesfehérvár együttműködésében, az Alba Regia Műszaki Karon és a Budai úti kampusz közelében található ingatlanon létrejön a Mechatronikai Tudományos és Innovációs Park – tájékoztatott Prof. Dr. Györök György, az ÓE Alba Regia Műszaki Kar dékánja. A beruházás összekapcsolja az egyetem kutatás-fejlesztési lehetőségeit a város gazdasági szereplőinek igényeivel, erőforrásaival. A mechatronikai park egyedülálló lesz az országban, mellyel lehetőséget biztosíthatnak az ipari szereplőknek az egyetemen meglévő tudás ipari fejlesztésbe integrálására. A helyi adottságokból adódóan a robotikára, a mechatronikára, a gyártásra. az elektronikára, az anyagtudományokra, informatika széles területeire fókuszálnak.



Székesfehérváron a projekt főbb stratégiai irányainak kijelölése, a beruházás megkezdéséhez szükséges épületek és közművek tervezése, az ehhez kapcsolódó kötelező előkészítési munkák kivitelezése szerepelt a megbeszélés középpontjában.

Első lépésben a Corvinus Egyetemtől átvett S és C1 épületek rendszerbe integrálása a cél, ahol, már a kutatást támogató speciális laborok kialakítása is megtörténik. Ezzel egy időben az Alba Regia Műszaki Kar K-épület alagsorának helyreállítása, az F-épület teljes belső rekonstrukciója valósul meg ugyancsak kutatóhelyek kialakításával.

 

Zsámbék

A zsámbéki fejlesztés során hangsúlyt kapnak a jövő technológiáihoz kapcsolódó kutatások: a kiberbiztonság, az energetika, az orvostechnológia, az űripar, az 5G/6G, a mesterséges intelligencia, virtuális és kiterjesztett valóság, innovatív építészet és a robotika területeinek kapcsolásán keresztül – ismertette Dr. Eigner György, az ÓE Neumann János Informatikai Karának dékánja. A barnamezős fejlesztés keretében a volt magyar laktanya területén, az egykori budapesti légvédelmi vonal egykori bázisán épül fel a hazai ipartechnológiai bázisa.



A PIB indító ülésén jóváhagyták a megvalósítani kívánt programelemeket. Elhangzott: az operatív tevékenységek a park megvalósításával kapcsolatban elindultak, a tervezési munkálatokhoz már rendelkezésre állnak a források, így a terveztetés még idén elindul. A helyszínen egy központi kampusz, valamint két technikai épület valósul meg. Elkezdődött az intenzív egyeztetése annak az energiaközösségi programnak is, amely a következő lépése lehet Magyarország energetikai fejlesztésének, melyre a park ideális helyszínt biztosít. Zajlik annak az űripari beruházásnak a tervezése is, amely szintet emelhet a hazai gyártókapacitásokban, valamint az orvostechnológiai kutatás-fejlesztési bázis alapjainak lerakása is elindult. A kiberbiztonsági programelemek tervezése a Magyar Kiberbiztonsági Klaszter közreműködésével zajlik. A zsámbéki beruházás egyedi lesz abból a szempontból is, hogy itt kerül kialakításra az ország első ökotudatos technológiai bemutatótere és élményközpontja – így a technológia, jövőipari megoldások bemutatása a parkon keresztül az oktatásban, STEM érzékenyítésben is hangsúlyos szerepet kapnak, valamint bemutatóterei minőségi kikapcsolódást biztosítanak a látogatóknak.

 

Kaposvár

Az Okosipari Tudományos és Innovációs Park kaposvári fejlesztése során közel nulla energiaigényű, magas szintű információs és kommunikációs technológiai, valamint intelligens vezérléstechnikai eszközökkel felszerelt okos-épületben speciális festékanyagokkal, szóró-eljárásokkal, fémmegmunkálással, kötéstechnológiával és környezetszennyező anyagok újrahasznosításával kapcsolatos kutatásokat és fejlesztéseket is végeznek majd – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Rajnai Zoltán, az ÓE Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar dékánja. Ezen kívül a hadiipari technológiák fejlesztését is kiemelten kezelik majd.



A terület infrastrukturális fejlesztése már megindult, lezárul a távközlési és adathálózati tervezés, megkezdődnek a kivitelezési munkák. Az önkormányzat az Óbudai Egyetem részére biztosítja a területeket, ahol a kutatások alátámaszthatják az ipari gyártási folyamatok modernizálását, az innovációs ökoszisztéma megvalósulását. A megbeszélés középpontjában többek közt a projekt előkészítő munkálatainak jelenlegi állása, a műszaki tervek pontosítása szerepelt, kijelölték a további szükséges lépéseket. Az egyetem és az önkormányzat közötti ingatlan csereügyletek biztosításáról, a Kaposvár és környékén működő cégekkel történő együttműködési lehetőségekről is szó esett.

 

 

 
Frissítve: 2023.01.25.

Legfrissebb cikkek