Az Óbudai Egyetemen kezdődött a Neumann 120 emlékév

Idén ünnepeljük a XX. század legmeghatározóbb magyar tudósa, a modern számítógépek működési elveit is kidolgozó Neumann János születésének százhuszadik évfordulóját. Az emlékév nyitórendezvényének az Óbudai Egyetem adott otthont. Az intézmény több szállal kötődik a Társasághoz, és számos, a Társasághoz kötődő szakosztály központja is.

A neumanni örökség minél szélesebb körű megismertetése érdekében az év végéig tartó, nagyszabású megemlékezés-sorozattal készül a Neumann Társaság, hogy a tudós sokoldalú gondolkodó munkássága a széles közvélemény szemében is méltó helyre kerüljön, büszkeséget jelentsen.



Az emlékévet nyitó rendezvényen videó üzenetben köszöntötte Neumann János lánya, az Egyesült Államokban élő Marina von Neumann Whitman, az emlékév tiszteletbeli elnöke.



„A mai nappal veszi kezdetét az az egész éven át tartó országos rendezvénysorozat, amelyen a 20. század egyik legkiemelkedőbb, legmeghatározóbb magyar tudósa, a napjainkban használatos digitális számítógépek működési elvét is kidolgozó Neumann János születésének 120. évfordulójára emlékezünk” – emelte ki köszöntőjében Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, a szakmai konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.  „Neumann és kortársai olyan oktatásban részesültek, hogy páratlan tudásukkal ki tudták forgatni sarkaiból a világot. A mi célunk sem lehet kevesebb, mint az, hogy hallgatóinkat a lehető legmagasabb színvonalú oktatásban részesítsük.” – jelentette ki Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, aki kitért arra is, hogy a jubileumi év során számos közös programot terveznek a Neumann Társasággal, ezek között említette, hogy együttműködnek többek között a Kutatók Éjszakája és a Múzeumok Éjszakája programjainak megszervezésében, helyszínt biztosítanak a Neumann János életéről szóló vándorkiállításnak, emellett számos ismeretterjesztő és szakmai programot rendeznek az Neumann-emlékévhez kapcsolódóan.



- „Különösen fontos társaságunk számára, hogy a névadónk emlékének szentelt Neumann120-at méltóképpen ünnepeljük meg, példaképül állítva a modern számítógépek működési elveit is leíró sokoldalú gondolkodót, nemcsak a szakma, hanem a széles közvélemény, egyszersmind az informatikus társadalom potenciálisan következő generációi számára. Törekvésünket támogatja az Óbudai Egyetem is, melyhez egy sikeres ICDL- vizsgaközpont és a Neumann Társaság számos szellemi műhelye, szakosztálya kötődik” – mondta el a Neumann 120 nyitóeseményét Dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.



Dr. Eigner György, a Neumann Informatikai Kar dékánja az egyetemen sikerrel folytatott, gyakorlatorientált oktatás jelentőségére hívta fel a figyelmet. "A Neumann János Informatikai Karon oktatóink korábban és ma is arra törekednek, hogy a képzés gyakorlatorientált legyen, azaz a hallgatóinknak átadott stabil elméleti tudást alkalmazás-szemlélettel, gyakorlatokkal mélyítsük el. Ez a szemléletmód áthatja az alap és mesterszakos képzéseinket, és a doktori iskolai képzésben is megfigyelhető. Kiemelt hangsúlyt fektetünk az oktatás és kutatás területén is az orvosi informatikai, a mesterséges intelligencián alapuló megoldásokra, a robotika, a masszívan párhuzamos rendszerekre valamint a kiberbiztonságra."



Szalay Imre, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság ügyvezető igazgatója ismertette a jubileumi ünnepségsorozat országos programjait. Kiemelte azt a Neumann életét bemutató vándorkiállítást, amely majd az Óbudai Egyetemen is megtekinthető lesz, valamint a Magyar Tudományos Akadémián tartandó konferenciát. Emellett többek közt informatikai versenyekkel, szakmai előadásokkal készülnek.



Megkoszorúzták Neumann mellszobrát a szoborparkban

Prof. Dr. Kovács Levente, Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes és Dr. habil Rácz Ervin oktatási rektorhelyettes az Óbudai Egyetem, Dr. Beck György elnök és Szalay Imre ügyvezető a Neumann János Számítógéptudományi Társaság, Dr. Eigner György dékán, Prof. Dr. Sima Dezső alapító főigazgató, Dr. Kertész Gábor kutatási dékánhelyettes, a Neumann János Informatikai Kar, Odri Kornél a SERCO Informatika Zrt. szolgáltatási igazgatója, Dr. Balogh-Madár Emese alpolgármester , Belváros-Lipótváros Polgármesteri Hivatala nevében koszorúzta meg Neumann János mellszobrát az egyetem szoborparkjában.



Neumann Jánosról

Neumann nagysága nem önmagában matematikai, tudósi zsenialitásában rejlik, abban, hogy új diszciplínákat alapozott meg a kvantumelmélettől a játékelméletig, hanem kiváló szintetizáló képességében, mely lehetővé tette számára annak felismerését, miképp kamatoztathatók a gyakorlatban az elért tudományos eredmények a közgazdaságban, vagy az atomenergia felhasználásban. S a felmerülő gyakorlati problémákat hogyan segíthetik a számítógépek, a számítógépek új architektúrája, amit Neumann-elveknek neveznek ma is. Foglalkozott a tudományos és technikai fejlődés morális problémáival is, mindezeket figyelembe véve méltán választotta a Financial Times 1999-ben az évszázad emberének.

Informatika Napja az ÓE-n

A Neumann-emlékév nyitó szakmai rendezvénye a Neumann Társaság stratégiai együttműködő partnerével, az Óbudai Egyetemmel közösen megrendezett Magyar Informatika Napi konferencia, ahol Neumann munkásságának mai hatásáról hangzottak el szakmai előadások: a Neumann játék- és növekedéselméletéről, továbbá arról, hogyan léptünk a Neumann-elvű feldolgozástól az elosztott mély gépi tanulásig. A konferencián hirdették ki a Neumann-év keretében meghirdetett két irodalmi pályázat legjobbjait is.
Frissítve: 2023.01.19.

Legfrissebb cikkek