„Nincs varázspálcánk, de tudunk segíteni”

Hétköznapi életünk során előfordulhat, hogy olyan, a társas kapcsolatainkból, az egyetemi tanulmányainkból, munkánkból adódó vagy életünk egy-egy fordulópontján tapasztalt nehézséggel kell szembenéznünk, amellyel egyedül nem vagyunk képesek megküzdeni. Motivációhiány, krízishelyzet, elakadás esetén az egyetem pszichológusai segítséget tudnak nyújtani a továbblépéshez. Bérces Anna Flórával, Biharvári Eszterrel és Székelyhídi Zsófival eddigi tapasztalataikról és arról beszélgettünk, kiknek érdemes felkeresni a díjmentes tanácsadást? Miben tudnak segíteni?

- A mentálhigiénés tanácsadás hallgatói kezdeményezésre jött létre az egyetemi vezetés támogatásával, több mint két évvel ezelőtt. Azóta egyéni és csoportos pszichológiai tanácsadást nyújtunk az egyetem polgárainak. A pszichológiai konzultációs folyamat egy tanácsadói fókusszal dolgozó, aktuális élethelyzet megoldását célzó, az én-erőt és megküzdést segítő pszichológiai támogatást jelent. A hozott helyzet, probléma felmérését követően kijelölünk egy célt, amelyen közösen dolgozunk az alkalmak során.



Székelyhidi Zsófi

Amennyiben lehet általánosítani, kik élnek leginkább a lehetőséggel?

Elsősorban hallgatók keresnek fel bennünket, de a munkatársak is egyre gyakrabban jelentkeznek egyéni pszichológiai tanácsadásra. A témák tekintetében nagy a változatosság, de összefoglalóan elmondható, hogy tanulással, munkával és magánélettel kapcsolatban egyaránt jönnek hozzánk. Az érdeklődés egész évben folyamatos volt, ugyanakkor az elmúlt hónapokban mindhármunknál jelentősen megnövekedett. Úgy gondoljuk, hogy ezt a szemeszter állította kihívások, például a határidők, közelgő vizsgaidőszak, valamint a hallgatók és munkatársak egészségtudatossága magyarázza, ami mindenképpen biztató és pozitív hozzáállás.



Bérces Anna Flóra

Mi a különbség a pszichológiai tanácsadás és a terápia között? Mi tartozik az egyetemi mentálhigiénés szakemberek kompetenciájába?

A tanácsadás egy jó ráhangolódás lehet a terápiára. Ez is egy fontos információ a szakmánkkal kapcsolatban, ugyanis a pszichológiai tanácsadás nem jelent egészségügyi ellátást, sürgősségi esetek kezelését, pszichoterápiát vagy pszichiátriai gondozást. A tanácsadás elsősorban azoknak az embereknek javasolt, akik egészséges életvezetésre képesek, de épp megakadást tapasztaltnak egy-egy életterületen. Ilyen értelemben a tanácsadásnak lehet egyfajta preventív szerepe is, ami betekintést adhat a pszichés egészségünkkel való tudatosabb foglalkozásba.



Biharvári Eszter

Milyen preventív eszközök állnak rendelkezésre?

A tanácsadásnak önmagában is van egy preventív aspektusa, ami adhat eszközöket a későbbi problémák menedzseléséhez. Ezen túlmenően nagy hangsúlyt fektetünk a pszichoedukációra is, ami lényegében a belső, lelki életünk, netán gondjaink érthető és hiteles kommunikációját jelenti. Ennek érdekében több egyetemi eseményen is részt vettünk, ahol kötetlenebb formában találkozhattak velünk az érdeklődők. A munkatársak és a hallgatói önkormányzat hozzájárulását itt külön is kiemelnénk, mert sokszor az ő figyelmességük és közbenjárásuk is segít a hallgatóknak, hogy megkeressenek bennünket.

Mit tehet hallgatótársáért, kollégájáért, családtagjáért az, aki látja a másikon, hogy akár több héten át, tartósan lehangolt?

Ebben az esetben egy szakember felkeresésének ajánlásán túl a támogató jelenlét és az aktív figyelem lehet a legjobb eszközünk arra, hogy valaki segítséget kérjen. Ez azért is kifejezetten fontos, mert bár látható a társadalomban pozitív változás a pszichés egészség előtérbe helyezésével kapcsolatban, még mindig sokan gondolják úgy, hogy pszichológushoz fordulni a gyengeség jele. Épp ellenkezőleg: felismerni a nehézséget és segítséget kérni önreflektív, felelős és előremutató hozzáállás.

Bár talán már nem meghatározó kérdés, a Covid-járvány milyen mértékben befolyásolta a hallgatók és munkatársak mentális egészségét?

A pandémia mindenkit érintett valamilyen formában. Próbára tette valamennyiünk alkalmazkodási képességét a hirtelen változásokhoz, és még ha átmenetileg is, ugyanilyen gyorsan átírta a társas kapcsolattartás szabályait. Nehéz lenne általánosítani, de gondoljunk csak bele: a hallgatók számára hosszú idő esett ki a jelenléti oktatásból, tehát a személyes, kortársakkal tölthető jelenlétből is. A munkatársak számára is bizonyára kihívásokkal járt az online oktatásra és munkavégzésre való extrém gyors átállás, illetve az eközben folyamatosan felmerülő kérdésekkel, helyzetek menedzselésével is meg kellett birkózniuk.

Mennyire jellemző a „kapunyitási pánik” a hallgatókra?

A kapunyitási pánik, angolul: „quarterlife crisis” azt az élethelyzetet jelöli meg a leginkább húszas éveikben járó fiatalok számára, amikor a felnőttkorba lépés egyszerre jelenti fontos döntések meghozatalát, akár a munka, akár a magánélet terén, egyúttal az identitás és az autonómia kérdése is fontos szerephez jut. Ez az élethelyzet nagy változásokkal jár, és bizonytalanságot, félelmeket is indukálhat, amelyekkel érdemes foglalkozni. Egyetemi kereteken belül talán a legjellemzőbb ilyen szituáció a tanulmányok befejezése és az ezt jelölő mérföldkövek, mint például szakdolgozat, államvizsga teljesítésével kapcsolatos kérdések, problémák.

Jelenleg mi foglalkoztatja leginkább az embereket? Kiknek érdemes felkeresni a tanácsadást?

Mivel a mentálhigiénés tanácsadás a kliens egyéni szükségleteihez és narratívájához igazodik, nincs két egyforma folyamat. Mindemellett az egyetemmel és magánélet különböző aspektusaival kapcsolatos kérdések, életvezetési témák rendszeresen előjönnek.  Bárkinek érdemes jelentkeznie, aki úgy érzi, hogy szüksége lehet ilyen jellegű segítségre.

Mit érdemes még tudni aktuálisan a tanácsadásról?

Pszichológusként jelenleg hárman dolgozunk az Óbudai Egyetemen. Három helyszínen fogadjuk a hallgatókat és a munkatársakat egyéni pszichológiai tanácsadás keretében, illetve rendszeresen tartunk tematikus, csoportos tréningeket is. Ebben a félévben többek között önismeret és stresszkezelés-relaxáció témában találkozhattak velünk.

Az egyéni pszichológiai tanácsadáson és a csoportos tréningeken való részvétel az egyetem polgárai számára önkéntes és ingyenesen igénybe vehető. Az alábbi linken még több információ érhető el:

https://uni-obuda.hu/mentalhigienes-tanacsadas-treningek/

Mint megtudtuk, Székelyhídi Zsófi anyai örömök elé néz. Sok boldogságot, egészséget kívánunk neki és családjának!
Frissítve: 2022.12.08.

Legfrissebb cikkek