Együttműködés Mexikó legjobb műszaki egyetemével

VR/AR területen kialakítandó iker-laboratóriumról, a kettős diploma indításának lehetőségéről, kétoldalú K+F+I projektek megvalósításáról tárgyalt Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Prof. Dr. Felde Imre ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, a mexikói Universidad Autónoma de Nuevo León (UANL, Monterrey) egyetemen tett látogatása során.



 

Oktatási és kutatási együttműködési megállapodás jött létre az Óbudai Egyetem és az Universidad Autónoma de Nuevo León (UANL) egyetem Facultad de Ingeniería Mecánica y Eléctrica (FIME) kara között. Az oktatási kooperáció célja a hallgatói és oktatói mobilitás kiszélesítése a gépész-, a mechatronikai, a villamosmérnöki és az informatikai képzésben. - Eredményes tárgyalásokat folytattunk az VR/AR területen kialakítandó iker-laboratóriumról, a kettős diploma indításának lehetőségéről rendszermérnöki, mérnökinformatikus és orvostechnikai területeken. Emellett kétoldalú K+F+I projektek indításáról egyeztettünk a mesterséges intelligencia, anyagtudomány, alkalmazott matematika és informatika STEAM jó gyakorlatok területén – mondta el a rektor, aki hangsúlyozta: - stratégiai társintézményként tekintünk az UANL egyetem FIME Műszaki és Informatikai Karára, amely Mexikó legjobb műszaki intézménye.

A megállapodást Dr. Arnulfo Treviño Cuberó, a FIME dékánja és Prof. Dr. Kovács Levente látta el kézjegyével.



A mexikói út egyik állomásán az Universidad Del Caribe, ahol a cancúni egyetem volt, ahol Marisol Vanegas Pérez rektorral két intézmény együttműködéséről egyeztettek. Az ÓE vezetése hallgatói, valamint oktatói és kutatói csereprogramot kezdeményeztek az adatelemzés és mesterséges intelligencia, az additív technológiák területén, továbbá közös start-up rendezvények megszervezése is a tervek között szerepel.



Az Universidad Tecnológica de Cancún rektorával, Mtro. Julián Aguilar Estradával szintén az előbbi témákról folytak egyeztetések A mexikói felsőoktatási intézménnyel elsősorban az informatikai, a kiberbiztonsági és a SmarCity területeken tervez kooperációt megvalósítani a két intézmény vezetése.

Díszpolgári cím átadása



Óbudai Egyetem Szenátusa (2022. június 27-én) döntött arról, hogy Fodor Péter repülőmérnököt az Egyetem Díszpolgárává választja. A díjazott az Óbudai Egyetem és több latin-amerikai egyetem közötti kapcsolat kezdeményezésében és kialakításában vállalt meghatározó szerepet. Ezek közül kiemelendő az Óbudai Egyetem és az Universidad Autonomia de Nuevo Leon közötti több mint egy évtizedes oktatási és tudományos együttműködés, amelyben Fodor Péter a kezdetektől vett részt. Ebben az egyetemi kooperációban magyar és a mexikói szakmai vezetés mellett több BSc és MSc diploma, 2 PhD dolgozat és több tucat publikáció született.

Az egyetem rangos elismerését Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Prof. Dr. Felde Imre rektorhelyettessel adta át Fodor Péternek. Az ünnepi események Lic. Roberto Diaz Anraham, Magyarország tiszteletbeli konzulja biztosította a helyszínt.

 
Frissítve: 2022.12.15.

Legfrissebb cikkek