Kezdetét vette az 56. Tudományos Diákköri Konferencia

A hagyományokhoz híven az Óbudai Egyetem az őszi szemeszterben is megrendezi a hallgatók tudományos megmérettetését, a Tudományos Diákköri Konferenciát. Intézményünk hallgatói tudományos tevékenységének magas színvonalát jelzi, hogy másfélszáz pályaművet mutatnak be ebben a szemeszterben november 16-án az egyetem minden karán, összesen 21 szekcióban.

A tudományos diákköri mozgalom a magyar felsőoktatás legszélesebb bázisú, legátfogóbb tehetséggondozási formája, az önképzés, az elitképzés és a tudóssá nevelés színtere. Az Óbudai Egyetemen nagy hagyományokkal rendelkezik a tudományos diákköri munka, kiváló hallgatóink eddig országos szinten mindig kiemelkedő eredményeket értek el – mondta Dr. Vámossy Zoltán, az egyetem Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke az ÓE Neumann János Informatikai Kar nyitóeseményén. Hozzátette: - Elmondható, hogy időről időre egyre színvonalasabb pályamunkák születnek.

A fényképek a Neumann János Informatikai Kar nyitóeseményén készültek



A szervezők reményei szerint a bemutatott pályamunkák közül számos dolgozat a korábbi tradíciókhoz hasonló sikerrel és eredményességgel képviseli majd egyetemünket az országos megmérettetésen.

A több mint 70 éves hagyománnyal rendelkező tudományos diákköri mozgalom (röviden TDK) a tehetséggondozás speciális formája a magyarországi felsőoktatásban. A tudományos diákkörökben az oktatók konzultálásával, segítségével a hallgatók kutatási tevékenységet végeznek azzal a céllal, hogy a tudományos műhelymunka révén minőségi többlettudást szerezzenek, alkotási, fejlesztési folyamatban vegyenek részt. Eredményeiket pályamunkákban összegzik, melyeket két fős bírálóbizottság véleményez, majd pedig látványos előadások formájában mutatják be munkájukat a Tudományos Diákköri Konferencián. Ezek az események egyben versenyek is, ahol a zsűri helyezésekkel díjazza a legjobbakat, és javasolják részvételüket a kétévente megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK).

Az Óbudai Egyetem TDK-dolgozatai izgalmas témákat járnak körül. Készült pályamű többek közt az okos-otthonokról, a jelnyelvet fordító kesztyűről, a háborús konfliktusok magyarországi hatásairól, a gyógyító építészetről.

A részletes program és a pályamunkák tartalmi kivonatai elérhetőek a https://uni-obuda.hu/programfuzet/ oldalon.

Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó november 30-án 17 órától lesz a Bécsi úti campuson az AudMax előadóban. A következő Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2023 tavaszán kerül megrendezésre.

Az Óbudai Egyetem és a karok TDK tevékenységét és konferenciáit támogatja a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt „Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása” című pályázata (NTP-HHTDK-22).



 
Frissítve: 2022.11.17.

Legfrissebb cikkek