A Neumann Társaság rangos díjai az ÓE kutatóinak

A Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) életműdíját vette át Prof. Dr. Tar József, az ÓE Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskolájának vezetője. Dr. Kertész Gábor, a Neumann János Informatikai Kar kutatási dékánhelyettese pedig a 35 éven aluli fiatal kutatók munkáját elismerő Kemény János-díjban részesült.

A Neumann Társaság 2022. november 10-én, a SZTAKI nagytanácstermében megrendezett szokásos éves konferenciáján adta át a plaketteket és emlékérmeket.Küldetése szerint a Neumann Társaság GPS-ként kívánja segíteni a társadalmat a digitális világban való tájékozódásban: ennek jegyében zajlott a társaság éves konferenciája, amelyen Bojár Gábor, a Graphisoft alapítójának megnyitóbeszéde mellett több érdekes szakmai előadás is elhangzott



Egyetemünk professzora, Tar József életműdíjban részesült. A laudációban elhangzott hogy tudományos karrierje során számos innovatív fejlesztésben vett részt: matematikai megközelítése a robotikai kutatások során egyedi fejlesztések egész sorához vezetett, részt vett a Fuzzy metodológia magyarországi meghonosításában, az NJSZT berkein keresztül is. Életének egyik fő műve az adaptív irányításelméleti módszer kidolgozása, amely új, geometriai megközelítést jelent a robotikai irányításban, emellett az Óbudai Egyetem létrehozásában is oroszlánrészt vállalt.



Dr. Kertész Gábor Kemény János díjat vett át. A kitüntetés névadója az amerikai Dartmouth College professzoraként a BASIC nyelv egyik kifejlesztője és az időosztásos rendszerek egyik úttörője volt. A róla elnevezett díjjal a Neumann Társaság azokat a 35 éven aluli fiatalokat ismeri el, akik az informatikához kötődően ígéretes tudományos eredményeket értek el. Kertész Gábor méltatásakor kiemelték, hogy az alkalmazott gépi tanulás és a mély metrikus tanulás területén kimagasló eredményeket ért el. a fiatal tudós a Neumann Karon működő Alkalmazott Gépi Tanulás kutatócsoport vezetője, az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíjának négyszeres nyertese. Tagja több hazai és nemzetközi szervezetnek, többek között az IEEE-nek, az MTA köztestületének, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labornak, valamint az NJSZT-nek, ahol a High Performance Computing Szakosztály alapító elnöke.
Frissítve: 2022.11.17.

Legfrissebb cikkek