Középiskolások ültek a székesfehérvári campus padjaiba

Középiskolás diákokkal telt meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának „K” épületének nagyelőadója november 10-én A megnyitó ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester, Györök Zsófia a Mondelez Hungary Kft HR vezetője és Prof. Dr. Györök György dékán köszöntötte a résztvevőket. A „Vezess, elemezz, dönts!” címmel megtartott menedzserversenyt hagyományteremtő céllal hirdette meg a székesfehérvári kar és a Mondelez Hungária Kft. A város, az egyetem és az ipari szereplők közösen tesznek erőfeszítéseket arra, hogy a fiatalok a helyi felsőoktatást válasszák, és tudásukat ott is kamatoztassák.

A programon a 9-13. évfolyamos diákok egy úgynevezett A.C. (Assessment Center), azaz értékelő központ feladatainak a megoldásába kapcsolódhattak be, amelyhez hasonlót a gazdasági szervezetek alkalmaznak a munkaerőpiacon a tehetséges jelöltek megtalálására. A speciális kiválasztási eljárás során olyan helyzetbe kerülnek a résztvevők, amelyek egy-egy valódi munkahelyzetet szimulálnak. A gyakorlatok során megfigyelték az önismereti, vezetői, eladói, kommunikációs, konfliktuskezelési, együttműködési és egyéb szociális készségeket, majd értékelték a diákok teljesítményét a cég és az egyetem munkatársai. A városból és az ország több pontjáról 56 középiskolás érkezett a programra.



A megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester, az ÓE kuratóriumi tagja kiemelte, Székesfehérvárnak, mint az egyik magyar gazdasági központnak kiemelten fontos az egyetemi képzés. Az ipari szereplőkkel közösen tesznek erőfeszítéseket arra, hogy a fiatalok a helyi felsőoktatást válasszák. Hangsúlyozta: a versenyek szervezése elsősorban azért fontos, hogy megszólítsák a középiskolásokat, illetve felfedezzék és segíthessék a tehetségeket. A verseny központi témájához kapcsolódva megjegyezte: „Az ember élete elemzésekből, döntésekből áll, ami nagy kihívás és felelősség is. Nem baj, ha ezt már középiskolás korban megízlelitek, és elkezditek tudatosan építeni a készségeiteket, a képességiteket. Egy ilyen verseny nagyon jó lehetőséget ad erre!”



Prof. Dr. Györök György, a fehérvári kar dékánja hangsúlyozta, hogy az egyetem kapui minden fiatal előtt nyitva állnak, hogy akár a versenyek által is, megismerhessék az egyetemet az ipar szereplőivel való együttműködés során. Úgy fogalmazott: „Az egyetem nem egy fikció! Élhető, humánus környezetet kínál a továbbtanulóknak. A versennyel az volt a célunk, hogy a fiatalokat bevonzzuk az egyetemi környezetbe, és élményekkel teli napot szervezzünk számukra.”



Dr. Pogátsnik Monika, a kar oktatási dékánhelyettese prezentációjában az egyetem bemutatását követően, a munkaerőpiacon való érvényesüléshez szükséges „kemény készségeket” ismertette (hard skills - elméleti, szakmai tudás), valamint a „puha készségeket” (soft skills - csapatmunka, a kreativitás, a problémamegoldó és kommunikációs készség, az empátia, a rugalmasság, az együtt gondolkodás) állította középpontba, hiszen a verseny is ennek a felmérésére szolgál.



Györök Zsófia, a Mondelez Hungária Kft. HR vezetője a cég bemutatását követően ismertette, hogy hosszú távú terveik között stratégiai szinten szerepel a mérnök és menedzser utánpótlás biztosítása. Hangsúlyozta, ezért fontos a fiataloknak tisztában lenni azzal, hogy a munkáltatók milyen kiválasztási szempontokat fogalmaznak meg jövőbeni alkalmazottaikkal szemben. A verseny céljairól beszélve kiemelte, hogy a résztvevők megismerik azokat a kompetenciákat, amelyekre a gazdasági szervezetek különösen hangsúlyt fektetnek.

A verseny során a diákok csoportjaiban egy-egy faciliátor és két-két megfigyelő vizsgálta a folyamatokat, a csoportmunkát. A szervezők hangsúlyozták, hogy nem a megoldások megtalálása a cél, hanem az együttműködés, talpraesettség bizonyítása. A 15 legjobban teljesítő diákot jutalmazták egyetemi és céges ajándékokkal.



Rózsaszín csapat I-III. helyezett:

  1. Csányi Laura, I. István; 2. Kőszegi András, Vasvári, I. Friman Dorina, Kodolányi.


Zöld csapat I-III. helyezett:

  1. Bíró Mihály, Ciszterci, 2. Csokló Anna, I. István, 1. Zsáry Dániel, Vasvári.


Kék csapat I-III. helyezett:

  1. Gondi Evelin, I. István, 2. Takács Nina Lili, I. István, 1. Szabó Dorina, I. István.


Piros csapat I-III. helyezett:

  1. Vörös Máté Kodo, 2. Bese Marcell, Vasvári, 1. Tóth Martin, Vasvári.


Sárga csapat I-III. helyezett:

  1. Bánfalvi Barnabás, Ciszterci, 2. Horog Bálint, Hunyadi, 1. Pető Boglárka, Tóparti.


A versenyzők munkáját oklevéllel ismerték el.

 

A Mondelez Hungary Kft-ről:

Multinacionális vállalat, világszerte 80 ezer munkáltatóval, a központja Chicago-ban van. Székesfehérváron számos édesipari terméket gyártanak, és több területen foglalkoztatnak mérnököket.
Frissítve: 2022.11.11.

Legfrissebb cikkek