Képzésfejlesztés 4 milliárdos támogatással az Óbudai Egyetemen

A nemzetközi versenyképesség, a digitalizáltság, valamint az energiahatékonyság növelése a célja annak az Óbudai Egyetemen induló projektnek, amelyet Prof. Dr. Kovács Levente rektor ismertetett november 10-én. Magyarország kormánya 3,931 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a Széchenyi Terv Plusz keretein belül a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve megvalósítására létrehozott alapból az intézmény képzési színvonalának emelésére.

A Covid-járvány rámutatott arra, hogy az oktatás terén is minél rugalmasabb és minél gyorsabban alkalmazkodni kész kompetenciákra van szükség – hangsúlyozta a sajtónyilvános projektnyitó eseményen Prof. Dr. Kovács Levente.  A „Gyakorlatorientált képzésfejlesztés az Óbudai Egyetemen az Ipar 4.0 jegyében” című pályázat legfontosabb elemei között van a digitális oktatás feltételeinek javítása, az ehhez kapcsolódó tananyagok, a készségek és kulcskompetenciák, valamint a műszaki háttér fejlesztése, emellett az építési beruházások esetében a zöld átállás is.



A magyar műszaki felsőoktatás meghatározó, gyakorlatorientált egyetemeként célunk az Ipar 4.0 kihívásainak megfelelő piaci szereplők minél intenzívebb bevonása – emelte ki a rektor. Mint fogalmazott: Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve a pandémia okozta károk enyhítésére, így többek közt a felsőoktatás feltételeinek kedvezőbbé tétele érdekében született meg, a most fennálló energiaválság ugyanakkor még indokoltabbá teszi az energiahatékonyság növelését – húzta alá Prof. Dr. Kovács Levente.

Az elnyert forrásokból infrastrukturális fejlesztések, előadótermek átépítése, új kompetenciafejlesztő képzések kialakítása, legalább háromszáz digitális tananyag elkészítése, oktatólaborok, stúdiók létrehozása a teljes egyetemi gerinchálózat korszerűsítése, audiovizuális előadók fejlesztése, valamint digitális eszközök beszerzése szerepel a célok között. A digitális infrastruktúra és készségfejlesztés 2,2 milliárd forintból valósulhat meg – tájékoztatott a rektor.



Az oktatási-képzési infrastruktúra fejlesztésének része a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon és az Ybl Miklós Építéstudományi Karon megvalósuló nyílászárócsere, valamint az energia-hatékony napelemes rendszer kiépítése. A gyakorlati oktatást szolgáló épületek energia-hatékony átalakítására összesen több mint 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A projektben 130 fős tantermi kapacitásnövelés és közel 5300 négyzetméter energiahatékonyságot fokozó épületinfrastruktúra megújítása valósul meg. A gyakorlati képzésfejlesztési célok közt szerepel többek közt a duális képzési együttműködések kiterjesztése a határon túlra, az oktatók, hallgatók számára tudománykommunikációs, nyelvi, innováció-menedzsment, a kutatás-fejlesztés, valamint a vállalkozói készséget fejlesztő képzések erősítése. Mindez 191 millió forintból valósulhat meg.

A projekt további célja, hogy az egyetem hozzájáruljon a magyar felsőoktatási rendszer teljesítményének fokozásához, fenntarthatóságához, valamint a képzések és gazdasági igények közötti kapcsolatok erősítése, a kompetenciák javítása által segítse elő az egyetemi polgárok változó munkaerő-piaci helyzethez való alkalmazkodását, az intézmény számára pedig a nemzetközi mobilitást, a hallgatói létszám növelését, valamint a nemzetközi rangsorokban való előrelépést.



A pályázat címe és száma:

„Gyakorlatorientált képzésfejlesztés az Óbudai Egyetemen az Ipar 4.0 jegyében. RRF-2.1.2-21-2022-00019

 

Frissítve: 2022.11.11.

Legfrissebb cikkek