A Magyar Tudomány Ünnepe az Óbudai Egyetemen

Mindinkább kézzelfoghatóvá válik, hogy a tudás olyan tőke, amely hosszú távon nemzeti vagyonunkat gyarapítja – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente rektor a Magyar Tudomány Ünnepe nyitóeseményén. Az Óbudai Egyetem idén több mint harminc programmal csatlakozik a három hét során a Magyar Tudományos Akadémia által meghirdetett országos rendezvénysorozathoz. Az ünnepi megnyitó eseményen részt vett Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese.A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozata alkalmat teremt arra, hogy megmutathassuk az Óbudai Egyetem sokszínű és évről évre rendkívül dinamikusan növekedő kutatás-fejlesztési tevékenységét – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente rektor, megjegyezve, hogy a rendezvénysorozatban idén minden eddiginél több, 32 tudományos rendezvénnyel várják az érdeklődőket.Az Óbudai Egyetemnek kulcsszerepe van abban, hogy kommunikációjával elősegíti a tudomány felé való nyitottságot a társadalom felé is. A kiváló műszaki felsőoktatási intézmény úttörő szerepet tölthet be a műszaki és a gazdasági terület együttműködésében – hangsúlyozta Dr. Szabó István, aki elmondta azt is, hogy az egyetem az NKFIH-val szoros kooperációban innovációs doktori iskola létrehozásán dolgozik.

A nyitónap kiemelt eseménye volt a Kiberorvosi Szakmai Nap konferencia, amely során az Európai Unió legnagyobb presztízsű egyéni kutatási pályázatának, az Óbudai Egyetem első direkt EU-s nemzetközi pályázatának, a Prof. Dr. Kovács Levente által vezetett és idén sikeresen zárult ERC „Tamed Cancer” (megszelídített rák) kutatóprogramjának bemutatására került sor. A projekt fókuszában a tumormodellezés és terápiaoptimalizálás állt, amelynek célja a rákos betegek kezelésének automatizált optimalizálása és személyre szabása. A kutatás keretében létrejött tudásanyag teremtette meg a lehetőségét az Óbudai Egyetem első Kompetencia Központ pályázatának, amely során létrejött a Kiberorvosi Kompetencia Központ a 3DHisTech Kft. és az ELKH TTK-val közösen. Ennek félidei eredményeiről szintén a Kiberorvosi Szakmai Nap során kaphattak bepillantást az érdeklődők.A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében megtartják a nagy hagyományokkal rendelkező, népszerű eseményeket is, így többek közt a Kandó villamosmérnöki konferenciát, az IEEE CINTI-MACRo nemzetközi konferenciát és a Tudományos Diákköri Konferenciát. Emellett sok újdonsággal, szolgálnak idén a karok és kutatóközpontok. Minden szervezeti egység kiveszi részét a nagyszabású eseménysorozatból, amely a hagyományokhoz híven az intézmény ”születésnapjával”, az Egyetem Napjával zárul november 23-án.Az MTÜ nyitó rendezvényén Az év kutatója díjban részesült Prof. Dr. Kristály Alexandru, Az év legtöbbet idézett kutatója díjat Dr. Haidegger Tamás,Az év Fiatal kutatója elismerést Dr. Kertész Gábor vehette át.Hallgatói publikációs díjban Beszédes Bertalan és Molnár Albert részesült.

Tudományos diákköri munka támogatásáért díjat kapott Dr. Katona Ferenc, Lovas István, Sándor Tamás és Dr. Bagyinszki Gyula.E napon adták át a Nemzeti Kiválósági Ösztöndíj okleveleket is.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat programja
Frissítve: 2022.11.04.

Legfrissebb cikkek