„Junior Engineers Camp – HARMAN Hackathon”

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Harman Becker Kft, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával együttműködve „Junior Engineers Camp – HARMAN Hackathon” elnevezéssel ötlet- és prototípusfejlesztő-versenyt szervezett középiskolás diákokból álló csapatoknak. A döntőt - amely 24 órás műszaki kihívás megoldását foglalta magában október 28-29-én - a MOL Aréna Sóstón szervezték meg. Az eseményt hivatalosan dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, az ÓE kuratórium tagja, Kis István a Harman Becker Kft. ügyvezető igazgatója, Prof. Dr. Molnár András az ÓE általános rektorhelyettese és Prof. Dr. Györök György dékán nyitotta meg.

A szervezők az ötlet- és prototípusfejlesztő versenyt országosan hirdették meg, amelynek döntőjébe 5 fehérvári, 1 pécsi, 1 mohácsi, 1 balatonfűzfői, 1 tiszaújvárosi és 1 győri középiskolás csapat kvalifikálta magát.  A Mol Aréna Sóstón, a stadionban a középiskolás diákokat egy előre megkomponált alkotói tér várta, ahol a műszaki kihívás leküzdéséhez rengeteg eszköz volt bekészítve (többek közt 3d nyomtató, laptop, forrasztópáka, elektronikai alkotóelemek) részükre. A helyszínen egy mentorcsapat („Bölcsek Tanácsa”: a Harman Becker Kft mérnökeiből és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar oktatóiból) 24 órán keresztül állt rendelkezésre, akiktől szakmai támogatást lehetett kérni egy-egy elakadásnál, de alapvetően önállóan kellett megoldaniuk a problémát. A döntő ideje alatt korlátlan étkezés és italfogyasztás és pihenősarok biztosítva volt a versenyzőknek.

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a fiatalokat, majd a Harman Kft. és a város szoros, erős kapcsolatáról beszélt. Kiemelte, hogy a cég Székesfehérvár legnagyobb adófizetője és egyik legnagyobb foglalkoztatója is egyben. Megjegyezte, hogy az egyik legmeghatározóbb szereplője a duális képzésnek az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán, ahol tanszéket is működtet. A stratégiai partnerség jegyében álltak elő az ötlettel és keresték meg az önkormányzatot az együttműködő Felek, hogy egy a középiskolások kreativitására, problémamegoldó képességére támaszkodó versenyt szervezzenek. Hangsúlyozta a cél, hogy a diákokban lévő tehetséget műszaki irányba próbálják fordítani, orientálva őket az Óbudai Egyetem fehérvári karának hagyományos és a duális képzései felé.

Kis István, a Harman Becker Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében kitért arra, hogy a duális képzéssel körülbelül hat-hét évve kezdtek el foglalkozni az utánpótlás biztosítása érdekében. A felismerést az szülte, hogy a fiatalokat minél korábban kell bevonni az iparban zajló folyamatok és változások megismertetésébe, hiszen ez a munkájukra a későbbiekben is befolyással lesz. Hangsúlyozta, hogy minden résztvevőt nagyra becsül, hiszen az értéket maga az ember állítja elő szellemi erejével, a környezetére odafigyelve, a termékeket és a technológiákat a fenntarthatóság jegyében fejlesztve. Ebben a folyamatban a fiataloknak szüksége van útmutatásra és támogatásra, itt az 1950-es, 1960-as években születetteknek a felelősségére hívta fel a figyelmet.


Prof. Dr. Molnár András, az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese köszöntőjének elején arra hívta fel a figyelmet, hogy Székesfehérvár kivételes szimbiózisban él az Óbudai Egyetemmel és az ipari partnerekkel, s a verseny mintaértékű példája az együttműködésnek. Hangsúlyozta, hogy a vállalati szférában az elméleti tudás gyakorlati alkalmazására van elsősorban szükség, ezért az az oktatási forma lehet a leghatásosabb, amelyik gyakorlatorientált és játszva tanít. A középiskolás fiataloknak szánt sorait azzal zárta: „Érezzétek át, hogy milyen dolog valamit megtudni, arra választ adni, egy gépet megépíteni, majd megtapasztalni, hogy az az enyém és tőlem működik. Ennél jobb érzés nem nagyon van!

A megnyitó után a csapatok röviden bemutatkoztak a színpadon, majd Németh Tibor, a Harman Becker Kft oktatási menedzsere ismertette a műszaki feladatot: egy intelligens és érző hangrendszert kellett megtervezniük és kifejleszteniük, amelynek reagálni kellett a felhasználók, az emberek tevékenységeire, valamint valamilyen formában a környezetre. 3D nyomtatóval kellett elkészíteni a diákoknak a tervezett rendszer prototípusát.



 

A verseny „pitch” szakasza október 29-én kezdőtött, amikor a diákcsapatok bemutatták fejlesztéseiket a zsűrinek egy rövid prezentációval. A bíráló bizottságban helyet kapott Németh Tibor, a Harman-Becker Kft. oktatási menedzsere, Pretz Zsuzsanna Felícia, az Óbudai Egyetem és a Harman Becker Kft. duális (műszaki menedzser szakos) hallgatója, Prof. Dr. Györök György az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja, Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere, Laufer Tamás, az Alba Innovár vezetője, megfigyelőként volt jelen Kis István, a Harman-Becker Kft. ügyvezető igazgatója, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester.

 

A verseny végeredményét a zsűri elnöke, Pretz Zsuzsanna Felícia ismertette:

  • A pécsi „Zipi PMDN”, a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Zipernowsky Károly Műszaki Technikuma nyerte meg a Junior Engineers Camp – HARMAN Hackathon versenyt, egy intelligens hangszóró megalkotásával, amely az eszköz környezetében fellelhető emberek zajszintjét méri, s a létszám függvényében automatikusan szabályozza a hangerőt.

  • A székesfehérvári „LKG Tone 5”, a Lánczos Kornél Gimnázium csapata szerezte meg a második helyezést és a leginnovatívabb ötlet különdíját. A csapat intelligens hangrendszere a mesterséges intelligenciát állította az ember hangulatának felismerésének szolgálatába, amely a megfelelő zene, hangerő kiválasztásával támogatta a felhasználót.

  • A balatonfűzfői Elszánt Elektrósok Egyhelyen, a Veszprémi Szakképzési Centrum Öveges József Technikum és Kollégium a harmadik helyen végzett intelligens hangszórójukkal, amely rengeteg kényelmi funkcióval támogatja a felhasználó szórakoztatását. Prototípusuk a hőmérséklet kijelzésével, a páratartalom mérésével reagált a környezetre.

  • A tiszaújvárosi KT Solar, a Szerencsi Szakképző Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola női előadója pedig a legjobb előadó különdíját vihette haza.

    A zsűri elnöke az értékelési szempontrendszert ismertetve megjegyezte, hogy az első két hely váltotta ki a legnagyobb vitát a zsűritagok között. A szempontrendszer: az adott ötlet mennyiben felel meg a feladat kiírásának és hogy mennyire megvalósítható az ötlet hosszútávon, a prototípus készültségi foka, illetve az értékesítési munka, hogy hogyan adják el a csapatok az ötletüket a zsűri számára, továbbá milyen széles társadalmi réteget érint a projekt.


 

A verseny teljes végeredménye:

  1. Zipi PMDN - Baranya Megyei SZC Zipernowsky Károly Műszaki Technikum

  2. LKG Tone 5 – Székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium

  3. Elszánt Elektrósok Egyhelyen - Veszprémi SZC Öveges József Technikum és Kollégium

  4. Pet Filament - Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Technikum

  5. Modulor - Székesfehérvár SZC Széchenyi István szakközépiskola

  6. KT Solar - Szerencsi SZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola

  7. 4DaFuture - Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum

  8. Probléma megoldók - Győri SzC Pattantyús Ábrahám Géza Technikum

  9. Bujdosó Mohácsiak - Baranya Megyei SZC Mohácsi Radnóti Miklós Technikum és Szakképző Iskola

  10. A Fekete Osztag - Székesfehérvári SzC Hunyadi Műszaki Technikum


 

A Zipi PMDN csapata az értékes Harman-Becker műszaki eszközök mellett egy élménnyel is gazdagodik majd, hiszen ők utazhatnak Londonba, a Harman Experience Centerbe. A többi résztvevő is jól járt, mivel minden csapat értékes műszaki cikkeket – Harman prémium termékeket - kapott a cég jóvoltából.

A győztes csapat kapitánya, Lábodi Norbert, a pécsi Zipernowsky Károly Műszaki Technikum tanulója elmondta: „Olyan intelligens, zajszintmérős, szenzorral felszerelt hangszórót alkottunk, ami a belépő emberek számát méri és öt ember felett átkapcsolja magát hangosabb módra. Digitálisan vált, ez egy szervó kormánnyal lett megoldva. A tetején led fénysor található, ez jelzi a zajszintet. A jövőben szeretnénk továbbfejleszteni az eszközt, teljesen digitalizálni és kompatibilissé tenni az okos-otthonokkal.”

 

Bővebben a versenyről információ a hivatalos oldalakon található:

http://harmanhackathon.amk.uni-obuda.hu/

https://www.facebook.com/harmanhackathon

 
Frissítve: 2022.11.02.

Legfrissebb cikkek