35 éves az IEEE HS

Az idén 35 éves megalapítását ünneplő IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) Hungary Section, a világ legnagyobb mérnökszövetségének magyarországi szervezete az Óbudai Egyetemen tartotta jubileumi konferenciáját október 19-én. Prof. Dr. Kovács Levente rektor, az IEEE HS elnöke Kálmán Rudolf Distinguished Professzori címet adományozott dr. Antonio Luque-nak, a Sevillai Egyetem kutatójának, a másik díjazott Vincenzo Piuri, a Milánói Egyetem informatika-professzora.



Az IEEE, a világ legnagyobb non-profit szakmai tömörülése, amely  elkötelezetten támogatja a műszaki kutatásokat,  elősegíti a villamosmérnöki és információs technológiák fejlődését, integrálását és alkalmazását  – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente rektor a jubileumi rendezvényen résztvevőket köszöntve. A ma már több mint 400 ezer a mérnöki kutatásban, munkában és oktatásban résztvevő, illetve 125 ezer hallgatói státuszban lévő tagot számláló IEEE 1963-ban jött létre két amerikai mérnöki szervezet egyesülésével.



Az ünnepi ülés első részében Prof. Dr. Kovács Levente előadásában az elmúlt 35 évet értékelve a magyar szervezet múltjáról is beszélt.  Az IEEE HS 1987-ben Vámos Tibor akadémikus, az MTA SZTAKI alapítójának vezetésével alakult meg. Később is a hazai villamosmérnöki tudományok és számítástechnika kiválóságai irányították és irányítják a szervezetet: Bán Gábor, Roska Tamás, Arató Péter, Fodor István, Péceli Gábor, Kerekes István, Krómer István, Rudas Imre, Kádár Péter, Kovács Levente és Haidegger Tamás.



A rendezvényen a volt elnökök közül részt vett Krómer István, Arató Péter,  Kádár Péter és Rudas Imre, a rendezvény házigazdája, egyetemünk rektora külön köszönetét fejezte ki részükre az eseményen.

A hazai szervezet működése a 2000-es évek elejétől szorosan összefonódott az Óbudai Egyetem és előd intézményeinek munkásságával. Az IEEE HS elnökeként – időrendben haladva – Prof. Dr. Rudas Imre, Dr. Kádár Péter és Prof. Dr. Kovács Levente és jelenleg Haidegger Tamás sokat tettek a magyar kutatások és tudósok nemzetközi elismertetéséért. Tudományos konferenciák szervezésével, publikációs megjelenést biztosítva segítették elő, hogy nemzetközi szinten is láthatóvá váljanak a magyar tudósok eredményei.



 

Kálmán Rudolf Professzori cím

Az Óbudai Egyetem 2017-ben az IEEE HS 30. évfordulója tiszteletére hozta létre a Kálmán Rudolf Professzori címet, az intézmény legmagasabban adományozható professzori kitüntetését, melyet azóta minden évben az IEEE HS javaslatára az ÓE Szenátusa ítéli oda. Idén két nemzetközileg is kiemelkedő tudós érdemelte ki a címet.

Dr. Antonio Luque, a Sevillai Egyetem elektronikai tanszékének kutatója, az Óbudai Egyetem honorary professora, aki két szabadalommal rendelkezik, H-indexe pedig 10. Jelenleg az IEEE Region 8 igazgatója. Külföldön számos országban végez oktatási tevékenységet, így többek között Németországban, Kínában, Mexikóban. Több nemzetközi tudományos folyóirat szerkesztője, illetve szerkesztőbizottsági tagja.



Vincenzo Piuri, a Milánói Egyetem professzora. Főbb kutatási területei közé tartozik a mesterséges intelligencia, a számítási intelligencia, az intelligens rendszerek, a gépi tanulás, a jel- és képfeldolgozás és ipari alkalmazások. Tudományos eredményeit több mint 400 cikkben publikálta. Az IEEE Region 8 szervezet 2023-24-re megválasztott igazgatója. Vincenzo Piuri az Óbudai Egyetem honorary professora, ezen kívül a Guangdong University of Petrochemical Technology (Kína), a Northeastern University (Kína), Muroran Institute of Technology (Japán), az Amity University (India), a Galgotias University (India), a Chandigarh University; és BIHER (India) tiszteletbeli professzora.

A jubileumi ünnepségen a résztvevők meghallgathatták Dr. Antonio Luque székfoglaló előadását és Dr. Kádár Péter az IEEE Milestone programjának keretében megvalósult emléktábla-avatás előkészületeiről beszélt.



Milestone-emléktáblaavatás

Október 20-án az IEEE HS és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum hazánk első „Milstone-emléktábláját” avatta fel az 1896-ban átadott földalatti vasútvonal mögött álló mérnöki teljesítmény tiszteletére.

Az emléktáblát Prof. Dr. Kovács Levente és Dr. Antonio Luque, az IEEE Region 8 elnökével leplezte le a Földalatti Vasúti Múzeumban



Az 1-es, vagyis sárgajelű budapesti metró az első elektromos foldalatti vonal volt a világon, amely mintául szolgált a későbbi berlini, párizsi, bostoni, New York-i, Buenos Aires-i metróknak.
Az IEEE Milestones program a szervezethez kapcsolódó valamennyi területen elért jelentős műszaki eredményeket díjazza.   A „mérföldkövek” az emberiség javát szolgáló technológiai innovációt és kiválóságot ismerik el, amelyek egyedülálló termékekben, szolgáltatásokban, korszakalkotó tanulmányokban és szabadalmakban találhatók meg. Minden egyes mérföldkő egy olyan jelentős műszaki teljesítményt ismer el, amely legalább huszonöt évvel ezelőtt történt az IEEE-ben képviselt technológiai területen, és legalább regionális hatással bír. A világon eddig már több mint százhatvan IEEE mérföldkövet hagytak jóvá és szenteltek fel világszerte.
Frissítve: 2022.11.02.

Legfrissebb cikkek