Dróninvázió Zalaegerszegen

Negyedik alkalommal rendezett Innovációs Napot a ZalaZONE Research & Innovation Divízió a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán szeptember 30-án. Az Óbudai Egyetemet a Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki és a Neumann János Informatikai Kar kutatói képviselték a drónok civil és katonai alkalmazásának kutatási eredményeit bemutató zalaegerszegi rendezvényen.

Az eseményen egyik kiállítóként részt vevő Prof. Dr. Molnár András, általános rektorhelyettes elmondta: a program fő célja a stratégiai akadémiai partnerek jármű-innovációs technológiák egyetemi kutatásainak bemutatása, az egyetemi központú innovációs ökoszisztéma erősítése, az érintett szereplők közötti tapasztalatcsere lehetőségének megteremtése, valamint az innovatív technológiák bemutatása a neves hazai és külföldi szakmai érdeklődők és a rendezvényre kilátogató nagyközönség számára. Hozzátette: - az Innovációs Nap kiemelt programja a Magyar Drón Koalíció szakmai napja volt, a pilóta nélküli légi járművekről szóló előadásokkal, valamint földi és légi járművek interakciójának bemutatásával. A Neumann Kar képviselőjeként és egyik kiállítóként a radioaktív sugárzás monitorozása drónokkal témakörét mutattam be – mondta kérdésünkre válaszolva a rektorhelyettes. A Kandó Kar az intelligens járműhajtás vezérlőrendszerének kutatásáról, a Bánki Kart képviselő szakemberek pedig az Óbudai Egyetemen a drónvédelmi alkalmazásokban elért eredményeket vonultatták fel.

A rendezvényen - amelyre több mint háromszázan voltak kíváncsiak - további elemeként az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium és a Tématerületi Kiválósági Program (TKP 2020 ZalaZONE) keretében eddig elért kutatási eredményeket is bemutatták.

- A Globális Innovációs Index szerint Magyarország az első tízbe tartozik a világon a high-tech gyártásban – jelentette ki Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, aki azt is elmondta, hogy jelentősen emelkedett a fejlesztőmérnökök, kutatók száma, ez az elmúlt évtized elején még hozzávetőleg 3 ezer volt, ma pedig már több mint 10 ezer. A sikerekben jelentős szerepe volt a kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordítások ugrásszerű növekedésének.

Az eseményen földi és légi járművek bemutatójára is sor került a Járműipari Tesztpálya pályamoduljain, a Konferencia és Rendezvényközpont aulájában pedig beltéri demonstrációkat tekinthettek meg az érdeklődők.
Frissítve: 2022.10.06.

Legfrissebb cikkek