Az erdélyi Sapientia tiszteletbeli professzora lett az Óbudai Egyetem rektora

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – az alapítására emlékező – ünnepnapja alkalmából az intézmény tiszteletbeli tanára címet vehette Prof. Dr. Kovács Levente Dr. Tonk Márton rektortól és Dávid László professzortól. Az Óbudai Egyetem mindig is kiemelten kezelte a 2001-ben alapított Sapientiával való szakmai, oktatói és hallgatói kapcsolatok fejlesztését – hangsúlyozta a kitüntetett, aki számára személyesen is fontos a magyar nyelvű műszaki felsőoktatás erősítése szülőföldjén, Erdélyben.

A rendezvényen részt vettek Kárpát-medence magyar egyetemeinek a rektorai, akik korábban Nagyváradon tanácskoztak a Magyar Rektori Konferencia keretében. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszédében úgy értékelte: van mire büszkének lenni, mert Erdélyben olyan intézményrendszer épült ki, amelynek stratégiai irányítása a magyar közösség kezében van, a közösség igényeihez és célkitűzéseihez igazodik. A helyettes államtitkár megemlítette: ma 11 ezer magyar egyetemi hallgató tanul Erdélyben, kétezerrel több, mint tíz évvel ezelőtt, de ez arányaiban még mindig kevés. Azt is célként említette, hogy a Sapientia egyetem váljék az erdélyi magyarság legfontosabb oktatási intézményévé. Jelenleg a második helyet foglalja el a román közoktatási rendszerbe illeszkedő Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar tagozata mögött.



Az ünnepi eseményen Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a főosztályvezetője vehette át szombaton a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Bocskai-díját. Tiszteletbeli professzori kinevezésben Prof. Dr. Kovács Levente mellett Buglya Sándor Balázs Béla-díjas rendező részesült. Az Óbudai Egyetem rektorát méltató Dávid László professzor a Prof. Dr. Kovács Leventét méltatva elmondta, hogy az élettani szabályozások, a modern robusztus irányításelmélet, kiberorvosi rendszerek, valamint az orvosbiológiai kutatások területén végzett magasszínvonalú tudományos tevékenysége mellett sokat tett és tesz az erdélyi magyar nyelvű műszaki felsőoktatás megerősítéséért is. Az Óbudai Egyetem rektora a megtisztelő címet megköszönve arról beszélt, hogy minden ember számára fontosak maradnak azok az értékek, amelyeket gyerek- és fiatalkorából magával hoz. Az Óbudai Egyetem ezután is mindent megtesz a magyar nyelvű határon túli felsőoktatást erősítéséért annak érdekében, hogy segítse az itt élők előbbre jutását, a Kárpát-medencei térség gazdasági fejlődését.



A rendezvényen Kató Béla püspök, az egyetemet működtető Sapientia Alapítvány elnöke megemlítette: Erdélyben megelőzték a magyarországi modellt, hiszen több mint két évtizede sikerrel működtetik alapítványi formában a magyar egyetemet.



ÓE/MTI
Frissítve: 2022.10.10.

Legfrissebb cikkek