Az Óbudai Egyetem a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségének (IASP) tagja lett

Kiemelkedő szakmai programjával került a rangos nemzetközi szervezetbe a magyar felsőoktatási intézmények közül az elsők között az Óbudai Egyetem – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente, az intézmény rektora. A Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségének (International Association of Science Parks and Areas of Innovation, IASP) 39., a sevillai PCT Cartuja Tudományos és Technológiai Parkjában tartott éves közgyűlésén vette át a tagságot igazoló dokumentumot az Óbudai Egyetem rektora szeptember 29-én.

Az Óbudai Egyetemet a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségének tagjává választották, amelyet kiemelkedő szakmai programjával ért el az intézmény. Egyedülálló módon, három helyszínen hoz létre tudományos és innovációs parkot Magyarországon: Székesfehérváron mechatronikai, Kaposváron okosipari, Zsámbékon pedig jövőipari innovációs profillal.  Az IASP vezetése értékelve az Óbudai Egyetem szerteágazó, több tudományterületet felölelő koncepcióját – amely így három magyarországi régiót is bekapcsol a kutatás-fejlesztési hálózatba – fogadta tagjai közé a hazai műszaki felsőoktatás egyik vezető intézményét.



 

Az 1984-ben alapított IASP a világ legnagyobb innovációs hálózata, 78 ország mintegy 400 tudományos parkját és 117 ezer innovatív vállalatot fog össze, az európai divízió közel 160 tagot képvisel – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Kovács Levente kiemelve, hogy az Óbudai Egyetem számára nemcsak megtisztelő a tagság, de a tapasztalatcsere és a naprakész információk nagy segítséget nyújthatnak az egyetem számára a tudományos parkok kialakítása során.

A Tudományos és Technológiai Parkok Szövetségének (TTPSz) elnöke, Mórucz Norbert mindezekhez hozzátéve elmondta: a 2022 áprilisában Budapesten megrendezett Európai Divízió Ülést követően újabb történelmi mérföldkő a magyar innovációs ökoszisztémában, hogy immár három magyar tudományos és innovációs park vált a szervezet tagjává. Az Óbudai Egyetem mellett a Testnevelési Egyetemért Alapítvány által alapított Sport Life Science Park Nonprofit Kft., valamint a Soproni Egyetem és a TAEG Zrt. által tervezett Faipari és Erdészeti Tudományos és Innovációs Parkja is a nemzetközi szervezet tagja lett. A nemzetközi példák és a sikeres üzleti modellek adaptálása Magyarországon eredményes, a nemzetközi szervezet és a közösség elismerése hiteles fokmérője a magyar modell megvalósításának.

Ebba Lund, az IASP - Tudományos Parkok és Innovációs Területek Nemzetközi Szövetségének vezérigazgatója külön is gratulált Prof. Dr. Kovács Levente rektornak, az egyetem szövetségi taggá válásához.
Frissítve: 2022.09.29.

Legfrissebb cikkek