Megkezdődött a tanév az űrtechnológiai szakember képzésben

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Dísztermében tartották az UniSpace Konzorcium keretében meghirdetett négy űrképzési szakirányú továbbképzési szak ünnepélyes tanévnyitóját szeptember 17-én. Az Óbudai Egyetem Űrtechnológiai szakember képzéssel vesz részt a programban, konzorciumi tagként.

Az NKE a tervezett és az Oktatási Hivatal által engedélyezett négy tudományterületen sikerrel hirdette meg az interdiszciplináris űrtudományi szakirányú továbbképzési programjai: Űrtechnológiai szakember, Űrtudományi szakember, Innovatív táplálkozási és űregészség-tudományi szakember, valamint Világűr-politikai tanácsadó területeken. Az Óbudai Egyetem az UniSpace Magyarország Konzorcium tagjaként és a megállapodás aláírójaként vett részt a tanévnyitón, ahol Prof. Dr. Seebauer Márta, tudományos tanácsadó képviselte az intézményünket.

A tanévet Prof. Dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora nyitotta meg. Megköszönte a konzorciumi partnerek, az illetékes minisztériumok és az Oktatási Hivatal munkáját és támogatását.

Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az űrképzés meghirdetését a Klebesberg Kunó Program 2.0-nak nevezte.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a képzésekre 30 százalékos túljelentkezés volt, és külföldről is érkezett megkeresés. Ezért jövőre a képzést angol nyelven hirdetik meg.

Az Óbudai Egyetem a BME által meghirdetett Űrtechnológiai szakember képzésben - amelyre ebben a félévben 22-en nyertek felvételt - három szakmai tantárgy oktatásában vesz részt.

A konzorcium és egyúttal a társadalomtudományok szakterület vezetője a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Debreceni Egyetem az élő, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem az élettelen természettudományok, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a műszaki tudományok szakmai területi vezetője.

A tanévnyitón megjelent az UniSpace Konzorciumban résztvevő 17 egyetem, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselői. Az eseményt megtisztelte Farkas Bertalan dandártábornok is.
Frissítve: 2022.09.26.

Legfrissebb cikkek