Műszaki tudományok terén is erősödnek a magyar-horvát egyetemi kapcsolatok

A Pécsi Tudományegyetem adott otthont az I. Magyar-Horvát Rektori Fórumnak szeptember 22-én. A konferencián a Magyar Rektori Konferencia modellváltó intézményeit képviselő elnökségi tagként, Prof. Dr. Kovács Levente, Óbudai Egyetem rektora vázolta a magyar felsőoktatás helyzetét, az elmúlt években történt változásokat és eredményeket. Horvát részről Prof. Damir Boras, a Zágrábi Egyetem rektora beszélt az együttműködés lehetőségeiről.

Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a fórumon arról is beszélt, hogy az elmúlt két évben teljesen új fenntartói struktúra alakult ki, 21 modellváltó és 16 egyházi fenntartású intézménnyel. A korábbiakhoz képest két és félszeresére növelt – ezermilliárd forintnyi finanszírozás áll a felsőoktatási intézmények rendelkezésére. Hankó Balázs célként jelölte meg, hogy a jól képzett, gyakorlati fókuszú képzéssel rendelkező hallgatók rövid időn belül a képzettségüknek megfelelő munkahelyeken helyezkedjenek el.



Prof. Dr. Bohry László, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora a határon átnyúló egyetemi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozva kifejtette, hogy a két ország felsőoktatási együttműködése szilárd alapokra épül. Az egyetemek közötti kooperációkat, közös kutatás-fejlesztéseket és hallgatócseréket ezután is támogatni kívánják.



A magyar kutatás-fejlesztési rendszert jellemezve Prof. Dr. Kovács Levente az erősségek között említette az értékesítési hatékonyságot, valamint a digitalizációt, a fejlesztésre szoruló területek közé sorolta a foglalkoztatással és a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos feladatokat. A rektor az előadásában arról is szót ejtett, hogy az elmúlt 12 évben jelentős mértékben, mintegy kétszeresére nőtt a kutatás-fejlesztésre fordított pénzek összege a bruttó hazai termék (GDP) arányában.



Prof. Dr. Kovács Levente a modellváltás jelentőségét hangsúlyozva kiemelte, hogy a változást választó 21 intézmény rugalmasabb és kiszámíthatóbb környezetben folytathatja a tevékenységét, könnyebbé vált az együttműködésük a piaci szereplőkkel, a minőségi és mennyiségi teljesítményelvárások objektív mérése és számonkérése pedig nemzetközi szinten is láthatóvá teszi a hazai felsőoktatás eredményeit.

A Zágrábi Egyetem rektor, Prof. Damir Boras egyetértett abban Prof. Dr. Kovács Leventével, hogy a térségünk versenyképességét a hasonló kooperációk erősíthetik.  Horvátország számára számos jó példát nyújthatunk többek között a kutatás-fejlesztés erősítésével, valamint a tudományos parkok hálózatának kialakításával.



Az Óbudai Egyetem jelenleg több programon keresztül működik együtt több horvátországi egyetemmel, így a pulai, az eszéki, a fiumei, a spliti és a zágrábi felsőoktatási intézményekkel.
Frissítve: 2022.09.23.

Legfrissebb cikkek