Fókuszban az orvosbiológia - Németországban tanítottak oktatóink

A Neumann János Informatikai Kar két oktatója idén is részt vett a németországi Wilhelmshavenben megrendezett Biomedical Engineering Summer School elnevezésű nemzetközi nyári egyetemen, hagyományosan a Jade University of Applied Sciences szervezésében. Az Óbudai Egyetem és a német partnerintézmény között évek óta kiváló a kapcsolat, egyetemünk oktatói számos alkalommal tartottak már előadást a hallgatóknak.

A koronavírus-járvány miatt az utóbbi években elmaradtak a kurzusok, de idén, két év után csökkentett létszámmal és nagy odafigyeléssel indították újra a nyári egyetemet, amely a 23. alkalom volt a sorban.

A háromhetes program idén három témakört ölelt fel: alkalmazott mesterséges intelligencia, orvosbiológiai mérnöki tudomány alapjai és orvosbiológiai jel- és képfeldolgozás és elemzés. A kurzusok szervezői azt mondták, azért választották a mérnöki orvosbiológiát, mert az elöregedő emberi társadalom további súlyos és kezelendő problémákat teremt – megnöveli a kezelési költségeket, több és magasabban képzett személyzetet igényel – éppen ezért van egyre nagyobb szükség innovatív orvostechnológiai megoldásokra. A nyári egyetem célja az volt, hogy az orvostechnikai eszközök fejlesztésének alapvető vizsgálatával mutassa be az orvosbiológiát érintő összetett mérnöki munkát.

Kiss Dániel tanársegéd biológiai képfeldolgozás témában tartott képzést a hallgatóknak, a résztvevők megtanulták a digitális képalkotás alapjait, és megismerkedtek a Python képfeldolgozási lehetőségeivel, de dolgoztak a CellProfiler nevű szoftverrel is. A gépi tanulás orvosbiológiai alkalmazásai című tárgyat Dr. Kertész Gábor egyetemi docens oktatta a hallgatóinak. A kurzuson elméleti és gyakorlati formában ismerkedtek meg többek között a neurális hálózatokkal, kialakításukkal, működésükkel, és a konvolúciós neurális hálózatok alkalmazási lehetőségeivel. Mindkét kurzus gyakorlatorientált szemlélettel, csoportmunkában zajlott.

A nyári egyetem kurzusait a magyar és a házigazda német kollégák mellett spanyol, portugál, brazil, mexikói és török intézményekből érkező kollégák oktatták.

Fotó: Lars Wilters, Jade HS
Frissítve: 2022.09.21.

Legfrissebb cikkek