Megkezdődött a tanév a Székelyudvarhelyi Képzési Központban

Huszonötödik alkalommal tartottak tanévnyitó ünnepséget a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központban szeptember 17-én. - Büszkeséggel tölt el, hogy az Óbudai Egyetem immár több mint kilenc éve folytat könnyűipari mérnöki képzést Székelyudvarhelyen. Indulásunk óta közel száz hallgató szerezett itt diplomát – adta át Prof. Dr. Kovács Levente rektor üdvözlő szavait Dr. Koltai László, a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar dékánja.

A székelyudvarhelyi városházán megtartott ünnepséget az Egyetemi Központ vezetője, Ilyés Ferenc nyitotta meg. A központ 25 éves fennállása alatt közel 2700 diákot vettek fel a tanintézetbe, ahol számos lelkes külhoni oktató is részt vesz a képzésben – mondta beszédében. Köszönetet mondott az egyetem magyarországi anyaintézményeinek, a tanintézet munkatársainak, sok sikert kívánva az oktatóknak, valamint a hallgatóknak a most kezdődő tanévben. Az Óbudai Egyetemet képviselve Dr. habil. Koltai László köszöntötte a könnyűipari mérnöki képzésre felvételt nyert hallgatókat, majd átadta a rektor üzenetét, aki úgy fogalmazott: „A siker arra buzdít mindannyiunkat, hogy együttműködésünket folyamatosan megújítsuk és szorosabbra fűzzük. Szász Jenővel, a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnökével tovább folytatjuk a könnyűipari képzések megerősítését, illetve a digitális iparral kapcsolatos oktatás meghonosítását, amellyel a székelyföldi és az Erdélyben működő gazdasági vállalkozásokat, az itteni műszaki tudományos élet erősítését és így végzett mérnökeink szülőföldön való boldogulását is segíteni tudjuk. Az Óbudai Egyetemen kiemelt stratégiai célunk a határon túli, különösképpen a székelyföldi oktatás erősítése, hogy ezzel is segítsük a Kárpát-medencében élő magyar honfitársaink boldogulását.”

- Mi már akkor hittünk a Kárpát-medencei egységes oktatási térben, amikor még csak beszélni sem lehetett erről, a határ egyik oldalán sem – emlékezett vissza az egyetemi központ negyed évszázados történetének a kezdeteire az eseményen mondott beszédében Szász Jenő, a tanintézetet fenntartó Székelyudvarhelyért Alapítvány, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A városvezetés részéről Ölvedi Zsolt alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Az ünnepség vendége volt György László, a Magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára is, aki elismerését fejezte ki a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központnak a gyakorlatias képzésért.

(Forrás: Székelyhon.ro)
Frissítve: 2022.09.19.

Legfrissebb cikkek