Kínai high-tech beruházásban vesz részt az Óbudai Egyetem

Kínai-Magyar High-Tech Fejlesztési Központ létesül az Óbudai Egyetem közreműködésével. Az ÓE mint hazánk kiemelkedő műszaki felsőoktatási intézménye nemzetközileg elismert kutatói révén – többek közt a légi járművekben alkalmazott élvonalbeli technológiák integrálásával -- csatlakozik a projekthez. A kooperációról szóló háromoldalú szerződést az Óbudai Egyetem részéről Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes írta alá a kínai Wuxi város Huishan kerületének, valamint a Jiangsu Magnus Aircraft Manufacturing Company és a Magnus Aircraft Zrt. képviselőivel szeptember 9-én.

Az Óbudai Egyetem – a Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével – az idén megalapított Jiangsu Magnus Aircraft Manufacturing Company nagyberuházásról szóló szerződést kötött a kínai Wuxi város, Huishan kerületének vezetőivel. A megállapodás értelmében egy bemutatóterem, három üzemegység (kompozit-, repülőgép-összeszerelő- és karbantartó-üzemegység), illetve az Óbudai Egyetem közreműködésével egy fejlesztési központ (Kínai-Magyar High-Tech Fejlesztési Központ) valósul meg.

A mintegy hétmilliós Wuxi város Huishan kerülete, az Óbudai Egyetem, valamint a Jiangsu Magnus Aircraft Manufacturing Company közösen indítja el azt az országhatárokon átívelő stratégiai együttműködést, amely megújítja, és új szintre emeli a Kína és Magyarország közti technológiai együttműködést. Az együttműködők célkitűzése, hogy a kínai és a magyar piac kiemelt iparágait (mint például a légiközlekedés, az energetika, az építőipar vagy a vasúti közlekedés) támogató közösséget hozzon létre, amely segíti a vállalkozások kommunikációját, a technológiai változások lebonyolítását, újabb innovációs és üzleti projektek megvalósítását, valamint a kapcsolódó iparágak high-tech technológiáinak, berendezéseinek, illetve szakértőinek és tehetségeinek szabad mozgását a két ország között.



A résztvevők célkitűzése, hogy egy olyan nagyvállalati környezetet hozzanak létre, amelyben a Jiangsu Magnus Aircraft Manufacturing Company a kínai piacon meghatározó szerepű repülőgép gyártó vállalattá váljon. Ennek érdekében 88,39 millió euró összértékű beruházás valósul meg. Az épületkomplexumok összalapterülete 18 000 négyzetméter, amely 200 hektár iparterületen valósul meg. A létrehozott egységekben a vegyesvállalat összesen 300 munkahelyet biztosít, a magyar kollegáknak vezető szerepet, mások mellett az Óbudai Egyetem kutatóinak pedig fejlesztési lehetőségeket. A cég a projekt megvalósításával olyan kompetenciákat és kapacitást hoz létre, mellyel várhatóan kilenc év alatt összesen több, mint 2800 magyar fejlesztésű Fusion repülőgép és több, mint 400 darab négyüléses repülőgép gyártására és értékesítésére képes. A távol-keleti stratégia és az együttműködés részeként a Kínai-Magyar High-Tech Fejlesztési Központ alapító nyilatkozata is aláírásra került. A teljes projekt megvalósulása a magyar repülőgépgyártás, valamint a két ország együttműködésének egyedülálló mérföldköve lesz.
Frissítve: 2022.09.09.

Legfrissebb cikkek