Középpontban a „Soft skillek” fejlesztése

Az OPENSEL elnevezésű Erasmus+ projekt lezárására szervezett konferencián augusztus 26-án a szervezőkön kívül a székesfehérvári szervezetek képviselői, cégek vezetői, munkatársai, oktatási intézmények vezetői és munkatársai vettek részt, hogy az elkészült „soft skilleket” fejlesztő programot, kurzusokat megismerhessék.

A holland, magyar és máltai partnerek mellett az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara képviselte Magyarországot. A három partnerország együttműködve hozta létre az innovatív, nyílt elérésű, online kurzusokat videó tartalmakkal, tananyaggal, feladatokkal és tesztekkel, a 21. századi elvárásokhoz igazodva.

A célterület a foglalkoztathatóság szempontjából rendkívül fontos szociális-érzelmi készségek, „soft skillek” fejlesztése, például prezentációs készségek (IO1), csapatmunka készsége (IO2) és stresszkezelés készsége (IO3).



A záró konferencián Prof. Dr. Györök György dékán köszöntőjében felhívta a figyelmet a „soft skillek” fejlesztésének fontosságára, majd üdvözölte a külföldi partnerintézmények munkatársait.



Dr. Pogátsnik Monika oktatási dékánhelyettes, a projekt egyik koordinátora ismertette a napirendi pontokat, általános tájékoztatást nyújtott a projektről, valamint bemutatta a partnereket.

A projekt partnereiről:

a máltai intézmény a Malta College of Arts, Science and Technology (MCAST - https://www.mcast.edu.mt ) a szakképzéstől egyészen a mesterképzésig kínál képzéseket. Az ország vezető képzőhelyeként 180 féle nappali, valamint 300 féle részképzés van a portfólióban.

A Vista College (https://vistacollege.nl) Hollandia déli részén található, kifejezetten középfokú képzésekkel foglalkoznak. Hollandia Limburg tartományában, Heerlen, Maastricht és Sittard városokban van jelen.

A budapesti székhelyű civil szervezet, a Képes Alapítvány a szakmai hátteret nyújtotta mind a három tananyaghoz. Szociális érzelmi tanulási kompetenciák fejlesztését célzó programok fejlesztése, képzések szervezése, tanácsadás szolgáltatás nyújtásával is foglalkoznak.

Módné Takács Judit intézetigazgató-helyettes, a projekt másik koordinátora röviden bemutatta a kurzusokat és tananyagokat. A képzések kidolgozását megelőzte a tudományos kutatómunka, hogy a legfrissebb eredmények kerüljenek beépítésre és azoknak a készségeknek a fejlesztése kerüljenek a középpontba, amelyek napjainkban a legszükségszerűbbek (rugalmasság, reziliencia stb.). Rövid videókkal színesítették a tananyagokat, önellenőrzésre lehetőséget biztosító részek is bekerültek.

A plenáris részt követően 3 csoportba szerveződve interaktív módon ismerhették meg a tananyagokat a délelőtt folyamán.

A tananyagok elérhetők: https://xerte.vistacollege.nl/play.php?template_id=1258#page14
Frissítve: 2022.08.30.

Legfrissebb cikkek