Űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzés indul az ÓE közreműködésével

Űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzést indul a BME-n az Óbudai Egyetem közreműködésével az UniSpace program keretében. A 2022/2023-as tanévben induló szakirányú továbbképzésen az űrtudomány és űrtechnológia alapismeretein túlmenően az űrélettan és táplálkozás, valamint a nemzetközi jog és az űrgazdaság alapjait is elsajátíthatják a hallgatók. A képzésre BSc vagy MSc diplomával 2022. szeptember 2-ig lehet jelentkezni.

A magyar kormány által elfogadott Magyarország Űrstratégiájának célkitűzéseivel összhangban 17 magyar egyetem konzorciumi megállapodást kötött, hogy a UniSpace program keretében négy önálló, azonban összehangolt és koordinált űrtudományi szakirányú továbbképzést indítson. A program keretében az Űrtechnológiai szakember képzési programot a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem 11 egyetemmel együttműködésben, az Innovatív táplálkozási és űregészségtudományi szakember képzési programot a Debreceni Egyetem 9 egyetemmel együttműködésben, az Űrtudományi szakember képzési programot az Eötvös Loránd Tudományegyetem 7 egyetemmel együttműködésben, míg  a Világűrpolitikai tanácsadó képzési programot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 10 egyetemmel együttműködésben indítja. Az UniSpace konzorcium koordinálásáért az NKE a felelős, a műegyetemi képzés gesztorkara a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar.

Az űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzésének célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott műszaki tudással rendelkeznek az űrtechnológiai fejlesztések folyamatairól, az űrkörnyezet által a műszaki fejlesztésekkel szemben támasztott speciális követelményrendszerről. A képzést elvégző szakemberek ismerni fogják az alapvető űrbeli és kapcsolódó földi rendszerek működését. Az első félévet – amely mind a négy szakirányú továbbképzés számára egységes tartalmú távoktatási félév – követően a második és harmadik félévben levelező munkarendben, magyar nyelven tanulhatnak a hallgatók űrtávközlésről, földmegfigyelésről, űreszközök anyagairól, rakétatechnikáról és robotikáról, illetve olyan ismereteket, amelyek a szektorban való munkához nélkülözhetetlenek.

A képzésben közreműködő intézmények: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 4 kara (gesztorkarként a Villamosmérnöki és Informatikai Kar, valamint a Építőmérnöki Kar, Gépészmérnöki Kar, Közlekedés és Járműmérnöki Kar), Eötvös Loránd Tudományegyetem, Miskolci Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Óbudai Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Széchenyi Egyetem.

A UniSpace Konzorcium szakmai partnerei a UniSpace Programot felügyelő és irányító Külgazdasági és Külügyminisztérium; a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős szaktárcája; továbbá a konzorciumvezető Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartójaként a Miniszterelnökség.

 
Frissítve: 2022.08.25.

Legfrissebb cikkek