Az ÓE Tusványoson: érdeklődő fiatalok, izgalmas előadások

Az Óbudai Egyetem – több más hazai felsőoktatási intézménnyel együtt – részt vett a 31. Tusványosi Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényein. A stratégiai célok közt szerepel a határon túli magyar nyelvű műszaki képzés erősítése, hiszen ez lehet a szórványban élő magyarság megmaradásának egyik záloga – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente rektor. A tapasztalatok azt mutatják, pozitív mérleg vonható: idén is szép számban kértek tájékoztatást a tovább tanulni szándékozó fiatalok hallgatóinktól.

A Szabadegyetemen a határainkon túl, kisebbségben élő Kárpát-medencei és az anyaországbeli érdeklődők többek közt a gazdaság, az energiapolitika, a környezetvédelem, a határon túli magyar felsőoktatás, a kultúra vagy épp a sport témakörében hallgathattak előadásokat. A szervezők a rendezvényre több száz előadót, ismert és elismert magyar és román szakembereket, politikusokat, független szakértőket, felsőoktatási intézmények vezetőit hívták meg, köztük Prof. Dr. Kovács Leventét.



Mint azt egyetemünk rektora elmondta: a részvétellel az elsőszámú cél az volt, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben megismerhessék az ÓE képzéseit, illetve hogy szorosabbá váljanak közvetlen kapcsolataink a határon túl élő fiatalokkal, illetve a felsőoktatási intézmények vezetőivel. Az Óbudai Egyetem évről évre egyre több határon túli, magyar nyelvű képzést folytató felsőfokú oktatási intézménnyel köt együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy az ott élő fiatalok helyben maradását a legmagasabb szintű képzésekkel, közös kutatások támogatásával segítsék elő.

Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány elnöke „Vihar előtt, vihar után?” című kerekasztal-beszélgetés során a gazdasági helyzetet értékelve hangsúlyozta: az egyik kitörési pont a magyar felsőoktatási képzés erősítése lehet.



Prof. Dr. Kovács Levente a Magyar Ifjúság Tanácsa sátrában Bertalan Zsolttal, az MVM Zrt. technológiai és innovációs igazgatójával a technológiai fejlődés hátrányait és előnyeit latolgatta. Egyetemünk rektora amellett érvelt, hogy a technológiai fejlődés előre viszi világunkat, éppen ezért innovációs ötletekkel kell segíteni a válságokból való kilábalást. Hangsúlyozta: a Covid-időszak alatt is nagy szükség volt a tudományra, és most az energiaválságra is a tudás fejlesztésére fordított energiák adhatnak megfelelő válaszokat. A befektetés és az innováció az oktatáson, a tehetséggondozáson keresztül tud megtérülni – ebben kiemelt szerep jut a műszaki felsőoktatási intézményeknek, köztük az Óbudai Egyetemnek.



Többek közt a felsőoktatási térben történt változásokról esett szó azon a fórumon, amelyen az egyetem rektora Erdély magyar nyelvű egyetemeinek vezetőivel – Dr. Markó Bálinttal, a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának rektorhelyettesével, Dr. Nagy Előddel, a marosvásárhelyi orvosi egyetem rektorhelyettesével, Dr. Pálfi Józseffel, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorával, Dr. Tonk Mártonnal, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorával és Dr. Horváth Zoltánnal, az ELTE Informatikai Karának dékánjával – folytatott beszélgetést. Kiemelt témakörként az innováció és a tradíció kérdéséhez kapcsolódva a jelenléti és az online oktatás előnyeiről és hátrányairól osztották meg véleményüket. Egyetértettek abban, hogy a kibertér használata számos előnnyel jár, többek közt a földrajzilag egymástól távol elhelyezkedő intézményeket, oktatókat, kutatókat, diákokat össze lehet kapcsolni, ugyanakkor a személyes jelenlét motiválóbb a hallgatók és elmélyültebb tudást is eredményez számukra.



Prof. Dr. Kovács Levente hangsúlyozta: a tradíciókra kell épülnie az innovációknak. Erdély versenyképességi helyzetének növelésében jelentős szerepet kell vállalnia a magyar nyelvű felsőoktatásnak. Az egyetem a következő évek során is kiemelt figyelmet kíván fordítani a határon túli és a diaszpórában élő magyar tudományos és szakmai kapcsolatok megerősítésére. Az ÓE olyan intézménnyé kíván válni, amely a külhoni partnerekkel együtt hozzájárul az egységes kárpát-medencei oktatási tér létrejöttéhez, és ehhez fokozott mértékben keresi a kooperációs lehetőségeket a külhoni magyar egyetemekkel.

Az egyetemi csapat tagjai mindennap, reggeltől késő délutánig válaszoltak a hozzák fordulók kérdéseire. Idén is szép számban kértek tájékoztatást standunknál a tovább tanulni szándékozó, határon túl élő fiatalok az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) jelenlévő képviselőitől. Az alap- és mesterképzések iránt egyenlő arányban érdeklődtek – összegezte a rendezvényen való részvétel eredményeit Csuzi Henrik, az EHÖK elnöke. Hozzátetet: nem várt sikert arattak az egyetemet népszerűsíteni hivatott ajándéktárgyak, az intézmény nevével ellátott pólók, napszemüvegek és más ajándéktárgyak. Mindez jó marketinget jelent, hiszen aki eddig nem ismert minket, az is rákérdezett: mit is lehet nálunk tanulni?



Mezei Miklós az Óbudai Egyetem Nonprofit Kft. szerint a hallgatók és a munkatársak mindvégig segítőkészen, lelkesen vették ki részüket a munkából. A Szabadegyetem szervezői is maximálisan segítségünkre voltak abban, hogy eredményesnek mondhassuk a Tusványoson töltött napokat – fogalmazott hozzátéve, hogy a legfontosabb célt elérték, sokkal többen ismerik egyetemünket, mint a rendezvény előtt.



Tusnádfürdőn alkalmat teremtünk arra is, hogy megújítsuk a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) és az Óbudai Egyetem közötti együttműködést. Szász Jenővel, a Székelyudvarhelyért Alapítvány, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökével aláírt dokumentum szerint tovább folytatjuk a könnyűipari képzések megerősítését, illetve a digitális iparral kapcsolatos képzések meghonosítását, amellyel az Erdélyben működő gazdasági vállalkozásokat, és így a szülőföldön való maradást is segíteni tudjuk.

GALÉRIA

Frissítve: 2022.07.28.

Legfrissebb cikkek