Együttműködésben a Temesvári Bolyai János Szakkollégiummal

A kiemelt kutatási területeken az Óbudai Egyetem akadémiai tudása és a Bolyai János Szakkollégium szakmai tapasztalatainak ötvözésével kívánják emelni a magyarországi kutatás-fejlesztés színvonalát – többek közt ez szerepel a két intézmény között létrejött együttműködési megállapodásban. A dokumentumot Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Dr. Molnár András a Bánsági Közösségért Egyesület elnöke látta el kézjegyével.

A célokat közös oktatási és kutatási programok szervezésével, szakmai gyakorlóhelyek biztosítására irányuló együttműködési keretek kialakításával, kiemelkedő tehetségek egyéni gondozásával kívánják megvalósítani.



Az együttműködés fő irányai többek közt: közös projektek és pályázatok kidolgozása, közös kutatóműhelyek létrehozása, módszertani fejlesztések, szakmai gyakorlati helyek biztosítása, együttműködés az Okosipari Tudományos és Innovációs Parkok (Science Parkok) szakmai programjainak megvalósításában, gyakornoki programok, valamint közös szakmai rendezvények megvalósítása.



A Szakkollégiumról

A temesvári magyar közösség fontos és meghatározó részét képezik a Temesváron tanuló magyar egyetemi hallgatók, így a magyar diákoknak szóló közösségi tér kialakítása már a múlt század legvégén is foglalkoztatta a temesvári magyar egyetemi közeget. Ekkor fogalmazódott meg a magyar szakkollégium ötlete. Az ötletet a magyar közösség vezetői folyamatosan fejlesztették és napirenden tartották, így alakult ki egy olyan felsőoktatási szellemi műhely gondolata, amely amellett, hogy lakhatást és közösségi élményt biztosít a Temesváron tanuló magyar egyetemi hallgatók számára és ugyanakkor olyan tudással vértezi fel őket, amelyre a karrierjük során segítségükre lesz.



Végül a 2015-ös év során a Bánsági Közösségért Egyesület indította el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közbenjárásának köszönhetően, Magyarország Kormányának támogatásával a Bolyai János Szakkollégium kialakításának munkálatait. A Temesvári Bolyai János Szakkollégium a magyar kormánytámogatással felújított, a Temesvári Római Katolikus Püspökség által rendelkezésre bocsátott ingatlanban kapott helyet. Az ingatlan Temesvár Józsefváros negyedében, az egyetlen magyar tannyelvű középiskola, a Bartók Béla Elméleti Líceum tőszomszédságában található. Az építési munkálatokat 2018 utolsó felében fejezték be, így a Bolyai János Szakkollégium a 2019-2020-as tanév kezdetétől fogad diákokat.

A szakkollégium vezetését, azaz a kuratórium hatáskörét a Bánsági Közösségért Egyesület vezetősége látja el.



 
Frissítve: 2022.07.19.

Legfrissebb cikkek