Egy hét „űrélmény” Székesfehérváron

Az Alba Regia Műszaki Kar ad otthont a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) által szervezett űrtábornak június 3-tól 9-ig. A tudományos, szórakoztató programsorozatra az ország miden részéből és határon túlról is érkeztek középiskolások. A cél a fiatalok érdeklődésének felkeltése a műszaki tudományok iránt, illetve a környezettudatos szemlélet kialakítása. A megnyitón Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Prof. Dr. Györök György dékán invitálására az egyetem Alba Regia Műszaki Karán tartják meg az űrtábort, amely a járványhelyzet miatt két évre az online térbe „költözött”.



- Az űripar, az űrtechnológia mindig a legkorszerűbb, leginkább élenjáró iparág, melynek eredményei megjelennek az iparban és a hétköznapi életben is – mondta Dr. Cser-Palkovics András a megnyitón. Hozzátette: - Székesfehérváron is működnek olyan vállalkozások, amelyek az űriparral, űrtechnológiával foglalkoznak, a NASA beszállítójaként. Ezeknek a cégeknek szakképzett munkaerőre van szükségük. Hangsúlyozta: - az utánpótlás-nevelésben kiemelt szerepe van az Óbudai Egyetemnek.



- Az űrtechnológia sok területen van jelen az életünkben – mutatott rá Prof. Dr. Molnár András rektorhelyettes. Példaként a műholdakkal dolgozó navigációs berendezéseket, térképeket és időjárás-előrejelző rendszereket hozta fel. „A mindennapjainkban valójában nem is tudatosul bennünk, hogy űrtechnológia van a kezünkben.” Reményét fejezte ki, hogy a diákok motivációt nyernek a programokon való részvétellel, és fantáziájuk szárnyra kel, ami a műszaki tudományok irányába repíti őket.

Zentai István, a SpaceBuzz projekt magyarországi alapítója leszögezte: a kifejezetten a jövő generációjára koncentráló programok díjmentesek. Kiemelt cél a fiatalok érdeklődésének felkeltése a természettudományok iránt. bíznak abban, hogy a STE(A)M oktatást támogató program hatására felelősségteljesebbé válhat klíma- és környezetvédelmi gondolkodásmódjuk is.

Dr. Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke elmondta: a MANT hazánk legrégebbi, űrkutatással foglalkozó egyesülete 1994 óta rendezi meg az űrtábort változó helyszíneken, Székesfehérváron húsz év múltán másodszor. A tapasztalat szerint a résztvevő középiskolások közül sokan műszaki, illetve természettudományos pályán tanultak tovább, néhányukból azóta űrkutató szakember lett. A fiatalokat ezúttal is életre szóló, izgalmas élmények várják: elismert hazai, űrkutatással foglalkozó szakemberek tartanak érdekes előadásokat, bemutatókat, vetélkedőket. A programban szerepel többek közt az első kémműholdak és az amerikai Artemis holdprogram bemutatása is. A diákok közvetlenül kaphatnak információkat az űrhajózás történetéről, jövőjéről és a hazai űripar működéséről, emellett részt vehetnek robotlabor-látogatáson is.

Frissítve: 2022.07.05.

Legfrissebb cikkek