Egyetemünk munkatársa az európai mozgásszervi kutatások élvonalában

Prof. Péntek Mártát, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központon belül működő Egészségügyi Közgazdaságtan Kutatóközpont (HECON) vezető munkatársát megválasztották a svájci székhelyű Európai Reumatológiai Társaságok Szövetsége (European Alliance of Associations for Rheumatology, EULAR) Kutatási Bizottsága újonnan alakult Epidemiológiai és Népegészségügyi Kutatások Albizottságába. Az EULAR képviseli az európai reumatológiai tudományos társaságokat.

A neves szakemberekből álló nemzetközi kutatócsoport az EULAR Kutatóközponton belül két izgalmas kutatási projektben vesz részt: egy „Reumatológiai és Mozgásszervi Betegregiszter”, illetve a „RheumaFacts” elnevezésű adattár létrehozásában, amely frissített, naprakész adatokat biztosít a reumatológiai és mozgásszervi betegségekről (egészségi állapot, gazdasági vonatkozások, betegségteher, ellátás, egyenlőtlenségek, kutatási igények) Európában.

A kutatócsoport feladata az új irányelvek kidolgozása is, mégpedig a szakértés, a kutatási infrastruktúra-fejlesztés, a képzés és oktatás a reumatológiai és mozgásszervi betegségek epidemiológiája és társadalmi vonatkozásai témakörökben.

Prof. Péntek Márta DSc megválasztása nemcsak komoly szakmai elismerés, hanem egy rendkívüli lehetőség az Óbudai Egyetemen zajló tudományos kutatások képviseletére ebben a magas presztízsű európai szakmai szervezetben, és a nemzetközi kutatás-fejlesztési kapcsolatok bővítésére.
Frissítve: 2022.06.30.

Legfrissebb cikkek