Középiskolai igazgatók ismerhették meg egyetemünk képzéseit

Miért érdemes Székesfehérváron tanulni? E kérdést járták körbe azon az Alba Regia Műszaki Karon tartott fórumon, amelyre középfokú oktatási intézmények képviselői kaptak meghívást június 28-án. Itt bővebb információhoz juthattak az egyetem képzési kínálatáról, szolgáltatásairól, egyúttal megfogalmazhatták javaslataikat arra vonatkozóan, hogyan lehetséges az együttműködést magasabb szintre emelni, illetve a kapcsolatrendszert személyesebbé tenni. A rendezvényen Prof. Dr. Molnár András rektorhelyettes, Mészáros Attila alpolgármester és Prof. Dr. Györök György dékán is részt vett.



Mészáros Attila Székesfehérvár alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket, amelyben kiemelte, hogy a helyi gazdasági szereplők részéről folyamatos igény mutatkozik a mérnökök és a képzett műszaki szakemberek utánpótlására. Megjegyezte, hogy az egyetem folyamatosan fejlődő, megújulásra képes, a gyakorlatorientáltságot fókuszban tartó intézmény, amely rugalmasságával megteremti a kereteit annak, hogy az ipari igények megjelenhessenek. Hangsúlyozta a fórum jelentőségét, mert mint mondta, a helyben tanuló középiskolás korosztály meggyőzésén, megtartásán múlhat a város jelene és jövője.

 

Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes előadásában kiemelte, hogy az Óbudai Egyetem dinamikus fejlődésnek indult az elmúlt években Hozzátette: az intézmény az egyik leggyakorlatorintáltabb műszaki felsőoktatási intézmény hazánkban. Ebből a szempontból is kiemelte az Alba Regia Műszaki Kart, ahol az egyetem képzési portfóliójának javarésze meg is jelenik. Számos okból érdemes itt folytatni tanulmányaikat a fiataloknak, az egyik fő szempont – a képzés kitűnő színvonala mellett – az, hogy a régióban élőknek nem kell távol utazniuk és élniük otthonuktól. A cégek és az intézmény együttműködésének köszönhető duális képzés révén a hallgatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy még egyetemi éveik alatt jól jövedelmező álláshoz juthatnak. Az sem utolsó szempont, hogy az egyetem egyedülálló módon science parkokat létesíthet - az egyiket éppen Székesfehérváron - ami kiváló lehetőségeket jelent a diákok számára is. A tudományos park egyben inkubátorház is, ahol az ott működő start up vállalkozásoknál is szerezhetnek gyakorlati ismereteket a jövőben.



Prof. Dr. Györök György, az ÓE AMK dékánja köszöntőjében segítséget kért és partnerséget ajánlott a középfokú intézmények jelenlévő képviselőinek. Kiemelte, a felsőoktatási intézmény fejlődési pályájából látszik, hogy egy komoly és megbízható intézményről van szó, amelynek létrehozásában és sikeres történeteiben a befektetett munka térül meg. Hozzátette, hogy jobb ipari kapcsolatokkal rendelkezik az egyetem, mint bármelyik másik felsőfokú intézmény. Megjegyezte: „Mi nem a „hezitálók” munkaerőpiacára „gyártjuk” a frissen végzett mérnököket. Nagyon pragmatikusan, az ipar elvárásainak megfelelően oktatunk!”

 

A programon a kari nagyköveti rendszer is ismertetésre került, amelyben az egyetemi munkatársak vállalták, hogy egy-egy intézmény és az egyetem között a „híd” szerepét töltik be, hogy személyesebb kapcsolattartás alakulhasson ki a középfokú tanintézményekkel, amelyen keresztül oda-vissza áramolhat az információ a fiatalokhoz és a szülőkhöz.
Frissítve: 2022.06.29.

Legfrissebb cikkek