Vietnámi egyetemeken is tanulhatnak hallgatóink

Hallgatói csereprogramokról szóló együttműködési szándéknyilatkozatokat írt alá Prof. Dr. Kovács Levente rektor 3 vietnámi felsőoktatási intézmény vezetésével: a Hanoi Tudományos és Technológiai Egyetemmel, a Bányászati és Geológiai Egyetemmel, valamint a Nemzetgazdasági Egyetemmel. Egyetemünket Dr. Rácz Ervin oktatási rektorhelyettes képviselte az ELTE jogi karán tartott rendezvényen június 27-én.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) által szervezett esemény rangját mutatja, hogy azon Le Van Thanh, Vietnám miniszterelnök-helyettese, Dr. Nguyen Kim Son, oktatási és képzési miniszter, Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár (KIM) és Dr. Borhy László, az MRK elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora is részt vett.

Minden résztvevő megerősítette: Magyarország és Vietnám egyre fontosabb partner, bővülnek a két ország közti kereskedelmi, oktatási és kulturális kapcsolatok, egyre eredményesebb együttműködések jönnek létre. Hazánkban az elmúlt évtizedekben többszázezer vietnámi hallgató szerzett diplomát, ez is jelzi, hogy a magyar felsőoktatás világszerte versenyképes és keresett oktatási lehetőséget biztosít. A küldöttség képviselői közül többen is köszönetüket fejezték ki, amiért Magyarország jelentős segítséget nyújtott a covid-járvány visszaszorításában.



- A kormány kiemelt feladatként tekint a kulturális és az innovációs területek fejlesztésére – hangsúlyozta Dr. Hankó Balázs. Hozzátette: a jövőt a kultúra innovációjában és az innovációs kultúra elterjedésében látják, ez egyúttal a nemzetközi versenyképesség sikerességét is jelenti hazánk számára. Innovatív, rugalmas felsőoktatásra, vállalati együttműködésekre, a nemzetközi kapcsolatok erősítésére van szükség, melynek inkubációja nem más, mint a jól működő egyetemek és főiskolák. A kormány célja többek közt az, hogy 2030-ra az ország egy vagy akár több egyeteme is bekerüljön a világ 100 legjobb felsőoktatási intézményei közé.



Dr. Borhy László elmondta: a Magyar Rektori Konferencia lehetőséget biztosít arra, hogy tovább bővítsék a szakmai kapcsolatok intézményi hátterét a két ország között, a felsőoktatásban. Látva a Stipendium Hungaricum Programban elért eredményeket, további együttműködések létrejöttét szorgalmazzák. Évente több száz vietnámi hallgató érkezik hazánkba, akik számára ösztöndíjat tudnak biztosítani.



A továbbiakban a részt vevő hazai és vietnámi egyetemeket mutatták be az intézmények rektorai, képviselői, illetve előadásokat tartottak orvostudományi, digitális oktatással és felsőoktatási együttműködési lehetőségekkel kapcsolatos témákban.

A rendezvény záróakkordjaként több más hazai egyetem képviselője mellett Dr. Rácz Ervin, egyetemünk oktatásért felelős rektorhelyettese is átvette a közös szándéknyilatkozatról szóló dokumentumot a vietnámi delegáció képviselőitől. Ennek mentén együttműködés jöhet létre – első lépésként a hallgatói, majd továbbiakban az oktatói csereprogram és a közös kutatási-fejlesztés terén – az Óbudai Egyetem, a Hanoi Tudományos és Technológiai Egyetem, a Bányászati és Geológiai Egyetem, valamint a Nemzetgazdasági Egyetem között.
Frissítve: 2022.06.28.

Legfrissebb cikkek