Együttműködés jöhet létre Németország egyik legnagyobb ipari vállalatával

A jövőbeli kooperáció lehetőségei álltak a középpontjában annak a tárgyalásnak, amely az Óbudai Egyetem, a Rheinmetall Hungary Zrt. és a ZalaZONE Ipari Park Zrt. között jöhet létre. Az intézmény és a németországi székhelyű cég a speciális képzési profil kialakításában és a közös kutatásokban is együttműködhet a jövőben.

A képzést és a kutatás-fejlesztést érintő együttműködési lehetőségekről folytatott tárgyalás Prof. Dr. Kovács Levente rektor, Marco van Lieshout, a Rheinmetall Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója és Dr. Háry András, a ZalaZone Ipari Park Zrt. vezérigazgatója június 20-án. (A ZalaZone Zrt.-vel már van működő együttműködési megállapodása az egyetemnek.)



(Tóth Csilla, a ZalaZone Zrt. projekt-koordinátora, Dr. Háry András, a ZalaZone Ipari Park Zrt. vezérigazgatója, Marco van Lieshout, a Rheinmetall Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója, Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Fehér Botond, az Óbudai Egyetem gazdasági főigazgatója)

- Fontosnak tartottuk, hogy az egyetem, a Rheinmetall és a társaság egyes hazai beruházásainak helyszínt biztosító ZalaZone között valós és személyes kommunikáció jöjjön létre, mindhárom szereplő tudásbázisára építve, ami a gyakorlat nyelvére is lefordítható innovációt jelent. Egymás tevékenységének közvetlen megismerése az egyetem kutatás-fejlesztési projektjeinek mielőbbi eredményességében is megnyilvánulhat – hangsúlyozta kérdésünkre válaszolva Prof. Dr. Kovács Levente, aki a megbeszélésen elmondta: - az Óbudai Egyetem működése szempontjából kiemelten fontosak az ipari és üzleti kapcsolatok. A Rheinmetall igényei és az egyetem mérnöki képzéseinek kínálata számos ponton fedik egymást. Az intézmény és a cég a speciális képzési profil kialakításában és a közös kutatásokban is együttműködhet a jövőben. A rektor kiemelte, hogy az egyetem a Kaposvári Okosipari Tudományos és Innovációs Parkban fogja koncentrálni azt a hadiiparhoz kapcsolódód szaktudást, de a Székesfehérváron és Zsámbékon megvalósuló Tudományos én Innovációs Parkok esetében is lehetőség lesz együttműködni, amit a cég is fel tud használni gyártóhelyein.



Marco van Lieshout örömét fejezte ki, hogy szorosabbá válhat a cég, a Rheinmetall és az Óbudai Egyetem kapcsolata. Elmondta: számos közös projekt zajlik jelenleg Magyarország és Németország között, kutatás-fejlesztés és a jövő technológiájával kapcsolatban. A társaság leginkább jelentős hadiipari fejlesztéseiről, gyártásáról ismert, de számos más – légi közlekedést és autóipart szolgáló termékek és biztonságtechnológiákkal – kapcsolatos innovációiról is.

Hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy szoros együttműködést alakítsanak ki a magyar egyetemekkel és szakképző intézményekkel. Ebben a sorban kiemelt helyen szerepel az Óbudai Egyetem. Az ügyvezető igazgató három éves periódust vázolt fel. Az idei évben a felek kapacitásainak felmérését végzik el. A Rheinmetall jelentős költségvetési forrást fordít különböző kutatási együttműködésekre, céljaik elérése érdekében keresik a megfelelő együttműködő partnereket.

A megbeszélésen részt vettek a kari dékánok is, akik külön-külön ismertették, hogy hol, melyik területen tudnának együttműködni a céggel, főleg a hadiipar, járműipar, az elektronikai fejlesztések terén.

A Rheinmetall-ról

Németország egyik legnagyobb ipari vállalata, a Rheinmetall AG (székhelye Düsseldorf) világszerte mintegy 25.000 alkalmazottat foglalkoztató, integrált technológiai csoportként a tőzsdén jegyzett erős, nemzetközileg sikeres vállalat, amely innovatív termék- és szolgáltatáskínálatával különböző piacokon tevékenykedik. A vállalat 1889-ben alakult „Rheinische Metallwaarenund Maschinenfabrik Aktiengesellschaft néven. (Profil: a digitális korszak légi közlekedését szolgáló termékek és biztonságtechnológiák, pilóta nélküli légi rendszerek, fegyverek, lőszerek, lövegek, gőzmozdonyok, gőzekék, írógépek, harci járművek, irányított légvédelmi rakéták, autóipari érdekeltség, elektronikai rendszer divízió.) A globális autóipar elismert fejlesztési partnereként és közvetlen beszállítójaként, valamint a biztonságtechnika vezető nemzetközi rendszerszolgáltatójaként az alaptechnológiák magas szintű szaktudására támaszkodva hosszú távú megatrendekkel foglalkozik, nagy növekedési potenciállal rendelkező, életképes új piacokat azonosít, és innovatív megoldásokat dolgoz ki a biztonságos és élhető jövő érdekében. A Rheinmetall nem csak gyártani szeretne Magyarországon, hanem K+F tevékenységének egy részét is Magyarországra hozza: hazai cégek és szakemberek bevonásával fejleszti tovább termékpalettáját. Stratégiájának szerves részét képezi a fenntarthatóságra való összpontosítás.
Frissítve: 2022.06.22.

Legfrissebb cikkek