Sokszínű informatika – a képzés irányai és lehetőségei

Az Óbudai Egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy az informatikus képzés erősítésével hozzájáruljon az ágazatot érintő munkaerőhiány enyhítéséhez – hangsúlyozta Dr. habil. Felde Imre az IT Fest 2022 szakmai konferenciáján. Az Óbudai Egyetem ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettese a felső- és közoktatás összehangolásának, a demográfiai adottságokból adódó helyzet kezelésének fontosságáról is beszélt. Az Óbudai Egyetem a változásokhoz igazodva többek között olyan tantervet készít elő, amely a hallgatói lemorzsolódást csökkentené.

Fontos és izgalmas témákat jártak körbe a budai Millenárison megrendezett IT Fest 2022 konferencián és kiállításon, amelynek legfontosabb célkitűzése, hogy a különböző szakmai területek közötti átjárhatóságot, párbeszédet és az erre épülő folyamatos kapcsolattartást elősegítse. Dr. habil. Felde Imre az IT-képzéssel kapcsolatos problémákat körbejáró panelbeszélgetés résztvevőjeként Langmár Péterrel, a Green Fox Academy társalapítójával, Kürti Tommal, a KÜRT Akadémia Zrt. intézményvezetőjével cserélt eszmét. A beszélgetés moderátora, Major Gábor, az EdTech Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója rövid bevezetőjében a hazánkat is érintő informatikushiány legfontosabb adatait ismertette. A piaci felmérések szerint 15-26 ezer betöltetlen állás van ma a különböző IT-területeken. és ezt az űrt az évente  6 ezer  informatikai alapképzésre jelentkező és mintegy fele ennyi kibocsátott diplomás nem képes rövid időn belül betölteni.



 

Dr. habil. Felde Imre a felvetésre válaszolva elmondta, hogy a felmerülő problémákra csak komplex és átfogó elemzéseket követően lehet megoldási javaslatokat tenni. A diplomás IT szakemberek számára biztosan befolyása van a kedvezőtlen demográfiai adatoknak és a közoktatásból az egyetemekre jelentkezők természettudományos felkészültésgének. Az Óbudai Egyetem új tanterve kiemelten fókuszál a középiskola és a felsőoktatás eltérő követelményeinek fokozatos bevezetésére, mely várhatóan hallgatói lemorzsolódás csökkenéséhez és a kibocsátott diplomások számának szignifikáns növeléséhez vezet.

A beszélgetés résztvevői abban is egyetértettek, hogy az informatika folyamatos és intenzív fejlődése miatt a szakemberhiány még sokáig jelen lehet az ágazatban. A digitális készségek általános és minden társadalmi réteget érintő erősítése is a kitűzött célok között szerepel, mint elmondták: mára már az is elfogadott tény, hogy az informatika sokszínűsége miatt különböző szintű tudással rendelkező szakemberekre van szükség.
Frissítve: 2022.06.10.

Legfrissebb cikkek