Aranydiploma Dr. Novothny Ferenc címzetes egyetemi tanár részére

Aranydiplomát vehetett át Dr. Novothny Ferenc az ÓE Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar címzetes egyetemi tanára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar ünnepségén.

A kitüntetett oktató 1972-tõl 1974-ig a GANZ Kapcsolók és Készülékek gyárának labormérnökeként dolgozott. 1974-től a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola — ma Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar — oktatója, a tanársegédtől a címzetes egyetemi tanárig. 1977-ben a 750 kV-os távvezeték építésében vett részt. 1989-ben védte meg egyetemi doktori értekezését a nagyfeszültségű feszültségváltók zajdiagnosztikája témában. 1991-ben és 1992-ben a Wilhelmshaveni Főiskola vendégprofesszora. „A villamosenergia-rendszer megbízhatósága és biztonsága” tantárgy előadója. 1996-ban Németországban EIB Instabus tervezői és üzembe helyezői képesítést szerez. 1997-ben a „Nagyfeszültségű berendezések szigetelésállapotának akusztikus diagnosztikája” témában doktori (PhD) fokozatot nyert el.

Az ipari szakemberek számára rendszeresen továbbképzést tart (1998-2013 Schneider Electric Rt. oktatóközpont; 2009-2012 között Paks Atomerőmű Zrt. Villamos üzemvitel; 2010-től napjainkig ÉV-EBF ismeretfelújító képzés). A Magyar Szabványügyi Testület számos Műszaki Bizottságában tevékenykedik. 1985-óta a MEE tagja és a Villamos Fogyasztói Szakosztály titkára. Kezdettől fogva a MEE több munkabizottságában dolgozik, 2007-óta az Érintésvédelem MUBI vezetője. 2012-ben lett az EMOSZ tiszteletbeli elnöke.

2015-ben a Magyar Mérnöki Kamara — a mérnöktársadalmat támogató szakmai tevékenysége elismeréseként — számara Tiszteletbeli Kamarai Tag címet adományozott. Életpályája során számos elismerésben részesült: Az Óbudai Egyetem Kandó aranygyűrűt adományozott számára; dékáni dicséretben részesült; az NGM-től Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott; MEE: Verebély Díj; Az Energetika Oktatója cím; Bláthy Díj, Nívó Díj; Elektrotechnika Nagydíj; 67. Vándorgyűlés legjobb előadó díj.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Tanácsa aranydiploma adományozásával ismerte el Dr. Novothny Ferenc értékes mérnöki tevékenységét.

Az ünnepségen Dr. Novothny Ferencnek Dr. Charaf Hassan dékán is gratulált Fotó: BME/Geberle

Frissítve: 2022.06.07.

Legfrissebb cikkek