A Temesvári Műszaki Egyetem díszdoktora lett Prof. Dr. Kovács Levente

A Temesvári Műszaki Egyetem Szenátusa május 26-i ünnepi ülésén magas színvonalú tudományos és szervező tevékenységéért díszdoktori címet vehetett át Prof. Dr. Kovács Levente az adományozó intézmény rektorától, Assoc. Prof. Dr. Eng. Florin Drăgantól. Az Óbudai Egyetem rektorával egyidőben tüntették ki Kóczy T. Lászlót, a Széchenyi István Egyetem és a BME professzorát.

Elismerést kapni mindenkor nagyon jó érzés, de különös jelentősége van annak, hogy egykori alma materem tartott méltónak a Doctor Honoris Causa címre – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente a díj átvételét követően. Az erdélyi származású professzor 2000-ben szerzett villamosmérnöki diplomát a Temesvári Műszaki Egyetemen (UPT), amely a régió egyik legrangosabb felsőoktatási intézménye.



Az egykori szecessziós – éppen felújítás alatt álló – Lloyd-palotában működő egyetemen tartott ünnepélyes átadón méltatták az Óbudai Egyetem rektorának tudományos életútját és pályájának kiemelkedő eredményeit: egészségügyi mérnöki MSc-t a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett, 2013-ban habilitált. Kutatási területe a modern irányításelmélet és az élettani szabályzások. Tanított a Temesvári Műszaki Egyetemen, a nagyváradi Partium Keresztény Egyetemen és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetemen is. Meghívott előadója több, a világ élvonalába tartozó egyetemnek, mint a National University Singapore, Gent University, Tsinghua University Beijing, Stanford University, Harvard University. 2015-ben ez EU kutatói aranyérmének számított ERC pályázat nyertese. 2019. július 15-től rektorként irányítja az Óbudai Egyetemet.



A világ élvonalában végzett kiemelkedő tudományos, oktatói és vezetői tevékenységével, valamint a folyamatos és következetes együttműködésével a PTE-vel érdemelte ki az elismerést Prof. Dr. Kovács Levente – hangzott el a laudációban. Az Óbudai Egyetem és a Temesvári Műszaki Egyetem közötti együttműködés egyik legsikeresebb eseménysorozata az idén 16. alkalommal megrendezett IEEE International Symposia on Applied Computational Intelligence and Informatika (SACI) konferencia. A temesvári intézmény és az Óbudai Egyetem között hagyományosan jó kapcsolatban, a PTU díszdoktorai között található az Óbudai Egyetem két korábbi rektora, Prof. Dr. Rudas Imre és a 2016-ban elhunyt Prof. Dr. Fodor János.

A díj átvételét követően Prof. Dr. Kovács Levente három nyelven – angolul, románul és magyarul – köszönte meg a kitüntetést. Mint mondta, érzelmileg és tudományosan is jelentős számára ez az elismerés, hiszen a Temesvári Műszaki Egyetem falai között indult el kutatói pályája. Megemlítette, hogy az egyetem jelenlegi rektora, Florian Dragan professzor az 1990-es évek második felében tanársegédként oktatta őt. Prof. Dr. Kovács Levente külön köszöntötte az Óbudai Egyetem díjátadón megjelent munkatársait. „Öröm számomra, hogy tovább erősíthetem a két intézmény kapcsolatát” – tette hozzá kiemelve, hogy az együttműködés nemcsak az egyetemek, hanem a két ország, sőt a régió számára is előnyös.



A május 26-i ünnepi eseményen a Temesvári Műszaki Egyetem Doctor Honoris Causa díját vehette át Prof. Dr. Kóczy T. László a Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára, az intelligens számítási rendszerek szakértője.



 
Frissítve: 2022.05.27.

Legfrissebb cikkek