A mérnöki tudományok a gyógyítást is segítik – IEEE-konferencia Kolozsváron

Fontos tudományos esemény helyszíne volt május 19-én és 20-án a Kolozsvári Műszaki Egyetem. Az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) AQTR 2022 konferenciáján Prof. Dr. Kovács Levente rektor a plenáris ülésen, Czakó Bence doktorandusz pedig szekció keretében tartott előadást. Az AQTR az automatizálás, a minőségügy, a tesztelés és robotika területén dolgozó kutatók nemzetközi fóruma.

Az immár 22. alkalommal megrendezett Automation, Quality and Testing, Robotics (AQTR) nemzetközi konferencia legfontosabb célja összehozni a kutatókat, a berendezésgyártókat, a szoftverfejlesztőket és a végfelhasználókat, hogy megvitassák az ellenőrzési és tesztelési technológiák jelenlegi trendjeit és jövőbeli irányait, valamint ipari és társadalmi alkalmazásaikat a magán- és a közszférában.

A konferenciát Liviu Miclea, a Kolozsvári Műszaki Egyetem építőmérnöki karának dékánja nyitotta meg köszönve Joan Stoian eddigi munkáját, aki eddig az AQRT-konferenciákat szervezte.Prof. Dr. Kovács Levente előadásában az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpontjában (PhysCon) az Európai Unió egyik legnagyobb presztízsű, az Európai Kutatási Tanács (ERC) által támogatott kutatóprogramjáról beszélt. Mint mondta: az ERC kizárólag olyan projekteket támogat, amelyek nagy hatást gyakorolhatnak az egészségügyre, az iparra vagy az alaptudományokra. Kifejtette: ha a rákot nem is lehet minden esetben tökéletesen meggyógyítani, az elméletben elérhető lehetne, hogy olyan mértékben visszaszorítsuk a tumor növekedését, hogy együtt tudjunk élni vele. Hogy mindez a gyakorlatban is elérhető legyen, mérnöki, automatizált módszerekre van szükség. Ezt nevezzük a megszelídített ráknak, ahogy erre a projekt angol elnevezése („Tamed Cancer”) is utal. folyamatot kell gátolnunk, amire képesek lehetnek az úgynevezett célzott molekuláris terápiák.

A kutatás fókuszterülete a tumormodellezés és terápiaoptimalizálás volt, amelynek célja a rákos betegek kezelésének optimalizálása és személyre szabása. A kutatás keretében létrejött tudásanyag, mint a tumornövekedés matematikai modellje és terápiaoptimalizáló algoritmusok a kibermedicina egyik alapkövei lehetnek. Állatkísérleteken tesztelték a kifejlesztett modelleket és algoritmusokat, amelyek ígéretes eredményeket mutattak, és egy olyan jövő képét vázolják elénk, amelyben a rákos betegek személyre szabottan, kevesebb mellékhatással és nagyobb sikeraránnyal kezelhetők. A projekt kiváló értékelést kapott az uniós szervezettől, a folytatással kapcsolatban a professzor kiemelte Kompetencia Központok létrehozását diagnosztikai, terápiás és kutatási célú kiberorvosi rendszerek fejlesztésére, illetve a Tématerületi Kiválósági Program 2021 Nemzeti Kutatások alprogramját, amelynek célja az „Innovatív és digitális egészségipari technológiák fejlesztése és értékelése".

A plenáris ülésen a DataMatrix-szabvány egészségügyi felhasználásáról értekezett Ovidiu Mureşan, a romániai Terapia SA gyógyszergyártó vállalat mérnökigazgatója, majd a résztvevők hatékony Bianca Toderean (Robert Bosch SRL) hajtásláncok folyamatos teszteléséről tartott előadását hallgathatták meg.

A délelőtti plenáris ülést követően a kolozsvári AQTR-konferencián szekciókban folytatódott tovább az eszmecsere. A mérnöki problémák transzdiszciplináris megközelítéseiről szóló szekció vezetője Prof. Dr. Kovács Levente volt.Czakó Bence, az Óbudai Egyetem Alkalmazott Informatika és Alkalmazott Matematika Doktori iskolájának Phd-hallgatója az egyetem két kutatását is ismertette. Az Óbudai Egyetem az elmúlt években jelentős, nemzetközi szinten is nagy érdeklődésre számot tartó kutatásokat indított el. Az orvoslás és a mérnöki gondolkodás összekapcsolásának eredményei a rákos betegségek és a népbetegségnek számító diabétesz kezelésében is előrelépést jelenthet.
Frissítve: 2022.05.23.

Legfrissebb cikkek