A mérnöki tudományok a gyógyítást is segítik – IEEE-konferencia Kolozsváron

Fontos tudományos esemény helyszíne volt május 19-én és 20-án a Kolozsvári Műszaki Egyetem. Az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) AQTR 2022 konferenciáján Prof. Dr. Kovács Levente rektor a plenáris ülésen, Czakó Bence doktorandusz pedig szekció keretében tartott előadást. Az AQTR az automatizálás, a minőségügy, a tesztelés és robotika területén dolgozó kutatók nemzetközi fóruma.

Az immár 22. alkalommal megrendezett Automation, Quality and Testing, Robotics (AQTR) nemzetközi konferencia legfontosabb célja összehozni a kutatókat, a berendezésgyártókat, a szoftverfejlesztőket és a végfelhasználókat, hogy megvitassák az ellenőrzési és tesztelési technológiák jelenlegi trendjeit és jövőbeli irányait, valamint ipari és társadalmi alkalmazásaikat a magán- és a közszférában.

A konferenciát Liviu Miclea, a Kolozsvári Műszaki Egyetem építőmérnöki karának dékánja nyitotta meg köszönve Joan Stoian eddigi munkáját, aki eddig az AQRT-konferenciákat szervezte.



Prof. Dr. Kovács Levente előadásában az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpontjában (PhysCon) az Európai Unió egyik legnagyobb presztízsű, az Európai Kutatási Tanács (ERC) által támogatott kutatóprogramjáról beszélt. Mint mondta: az ERC kizárólag olyan projekteket támogat, amelyek nagy hatást gyakorolhatnak az egészségügyre, az iparra vagy az alaptudományokra. Kifejtette: ha a rákot nem is lehet minden esetben tökéletesen meggyógyítani, az elméletben elérhető lehetne, hogy olyan mértékben visszaszorítsuk a tumor növekedését, hogy együtt tudjunk élni vele. Hogy mindez a gyakorlatban is elérhető legyen, mérnöki, automatizált módszerekre van szükség. Ezt nevezzük a megszelídített ráknak, ahogy erre a projekt angol elnevezése („Tamed Cancer”) is utal. folyamatot kell gátolnunk, amire képesek lehetnek az úgynevezett célzott molekuláris terápiák.

A kutatás fókuszterülete a tumormodellezés és terápiaoptimalizálás volt, amelynek célja a rákos betegek kezelésének optimalizálása és személyre szabása. A kutatás keretében létrejött tudásanyag, mint a tumornövekedés matematikai modellje és terápiaoptimalizáló algoritmusok a kibermedicina egyik alapkövei lehetnek. Állatkísérleteken tesztelték a kifejlesztett modelleket és algoritmusokat, amelyek ígéretes eredményeket mutattak, és egy olyan jövő képét vázolják elénk, amelyben a rákos betegek személyre szabottan, kevesebb mellékhatással és nagyobb sikeraránnyal kezelhetők. A projekt kiváló értékelést kapott az uniós szervezettől, a folytatással kapcsolatban a professzor kiemelte Kompetencia Központok létrehozását diagnosztikai, terápiás és kutatási célú kiberorvosi rendszerek fejlesztésére, illetve a Tématerületi Kiválósági Program 2021 Nemzeti Kutatások alprogramját, amelynek célja az „Innovatív és digitális egészségipari technológiák fejlesztése és értékelése".

A plenáris ülésen a DataMatrix-szabvány egészségügyi felhasználásáról értekezett Ovidiu Mureşan, a romániai Terapia SA gyógyszergyártó vállalat mérnökigazgatója, majd a résztvevők hatékony Bianca Toderean (Robert Bosch SRL) hajtásláncok folyamatos teszteléséről tartott előadását hallgathatták meg.

A délelőtti plenáris ülést követően a kolozsvári AQTR-konferencián szekciókban folytatódott tovább az eszmecsere. A mérnöki problémák transzdiszciplináris megközelítéseiről szóló szekció vezetője Prof. Dr. Kovács Levente volt.



Czakó Bence, az Óbudai Egyetem Alkalmazott Informatika és Alkalmazott Matematika Doktori iskolájának Phd-hallgatója az egyetem két kutatását is ismertette. Az Óbudai Egyetem az elmúlt években jelentős, nemzetközi szinten is nagy érdeklődésre számot tartó kutatásokat indított el. Az orvoslás és a mérnöki gondolkodás összekapcsolásának eredményei a rákos betegségek és a népbetegségnek számító diabétesz kezelésében is előrelépést jelenthet.
Frissítve: 2022.05.23.

Legfrissebb cikkek