Az egyetem átveszi a Corvinus székesfehérvári kampuszépületeit és egyes képzéseit

Az Óbudai Egyetem átveszi a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári, XXI. századi, modernizált kampuszépületeit, mindeközben megmarad a mostani Corvinus-hallgatók képzési programja is – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány elnöke május 17-én Székesfehérváron. Prof. Dr. Kovács Levente, egyetemünk rektora egyúttal együttműködési megállapodást írt alá Dr. Anthony Radev-vel, a Budapesti Corvinus Egyetem elnökével a képzési stratégiák alakításáról. Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, egyetemünk alapítványának kuratóriumi tagja a város szempontjából kiemelten fontosnak nevezte, hogy a két neves egyetem együttműködésben alakítja képzési stratégiáját. A mostani megállapodás szerint helyben a pénzügyi és gazdasági képzéseket veszi át egyetemünk.



Az Óbudai Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem vezetése szándéknyilatkozatot írt alá Székesfehérváron. A dokumentumban foglaltak szerint a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány és az általa fenntartott Budapesti Corvinus Egyetem, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvánnyal és a fenntartásában lévő Óbudai Egyetemmel együttműködik. Előzetes elemzéseik alapján az egyetemek stratégiai céljai elérését segíti, továbbá Székesfehérvár Megyei Jogú Város számára is előnyökkel jár, ha közösen is megvizsgálják a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Kampuszán zajló felsőoktatási és tudományos kutatási tevékenység megvalósításának jövőbeni kereteit. Az együttműködési megállapodást dr. Anthony Radev és Prof. Dr. Kovács Levente látta el kézjegyével. A dokumentumot Varga Mihály és Dr. dr. Cser-Palkovics András tanúzta.



Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja a város szempontjából kiemelten fontosnak nevezte, hogy a két neves egyetem együttműködésben alakítja képzési stratégiáját. Elmondta: a jelenlegi székesfehérvári Corvinus-hallgatók a Corvinuson fogják befejezni az egyetemet, semmilyen hátrány nem éri őket. Megjegyezte, hogy ez vonatkozik azokra is, akik ide felvételiztek, és szeptembertől kezdik az egyetemet a fehérvári campuson. A következő félévtől viszont a Corvinus nem indít önálló képzést a városban, csak az Óbudai Egyetemmel együttműködésben. Az Óbudai Egyetem átveszi a Corvinus dolgozóit, így az ő munkahelyük is garantált lesz a jövőben. Cser-Palkovics András beszélt arról is, hogy az Óbudai Egyetem Mechatronikai tudományos parkot hoz létre Székesfehérváron több mint 30 milliárd forintból, a fejlesztésnek a campus két épülete is része lesz. Hangsúlyozta, hogy az Óbudai Egyetemen folyamatosan emelkedik a hallgatói létszám, a duális képzésben részt vevők száma a legmagasabb az egész országban, ezt tovább szeretnék növelni.

Mindenki számára előnyös együttműködés



Dr. Anthony Radev, a Corvinus Egyetem elnöke felidézte, hogy Magyarországon első intézményként váltott modellt a Corvinus Egyetem. A mennyiségi szemlélet helyett végre a minőségi fejlődésre koncentrálnak. Ezzel viszont együtt jár az is, hogy a többi hazai egyetemhez hasonlóan át kell tekinteniük képzési portfóliójukat és működési helyeik számát. Emlékeztetett arra, hogy 2016 óta indítanak képzéseket Székesfehérváron. A campust eredetileg 600 diákra tervezték, de a kihasználtság nem volt teljes, ezért felmerült, valóban a Corvinus-e a legjobb gazdája az épületeknek. Éppen ezért döntött úgy a Corvinus vezetése, hogy szándéknyilatkozatot ír alá az Óbudai Egyetemmel. – Közösen átnézzük a Székesfehérvári Campuson folyó képzéseket, oktatási és kutatási tevékenységet, majd kidolgozzuk a két egyetem és a város számára is legelőnyösebb működési modellt. Biztos vagyok benne, hogy erős elméleti alapokon nyugvó, de gyakorlatorientált képzési portfóliójával az Óbudai Egyetem kiváló partner lesz ebben a folyamatban. Anthony Radev hangsúlyozta, hogy a fehérvári Campuson jelenleg tanuló hallgatókat még nem érinti az együttműködéssel elinduló változás, ők változatlan feltételekkel végezhetik képzésüket és mindenképpen corvinusos diplomát kapnak. A tavalyi felvételi eljárásban Fehérváron meghirdetett corvinusos képzéseket pedig szintén elindítja a Corvinus ősztől, ha van elég jelentkező, elegendő pontszámmal.

Összehangolt képzési struktúra, bővülő kutatási tevékenység



Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora kiemelte: olyan együttműködés jöhet létre a két egyetem közt, amelyet nem csak az Óbudai Egyetem hallgatói, vezetői és professzorai, oktatói, munkatársai fogadnak megelégedéssel. Hozzátette: - Előrelépést jelent Székesfehérvár számára az, hogy a legfontosabb területeken tovább erősödő egyetemi jövőképet biztosít az itt élők, a városban tanulni kívánók számára. Helyben megszerezhető, értékes és jól hasznosítható diplomát biztosítunk újabb tudományterületeken. Székesfehérváron, ahogyan eddig, ezután is a gyakorlatorientált képzésre helyezzük a hangsúlyt itt is. Megmutattuk ezt akkor is, amikor a duális képzés fellegvárává tettük a várost, amikor ipari tanszék alapítását kezdeményeztük és folytatjuk, de akkor is, amikor úgy döntöttünk, hogy három tudományos parkunk közül a mechatronikait Székesfehérvár önkormányzatával közösen valósítjuk meg. Az egyetem rektora hangsúlyozta: - A Corvinus Egyetemmel egy olyan szándéknyilatkozatot írunk alá, amelyben vállaljuk, hogy erősítjük a hazai felsőoktatás nemzetközi szintű megerősödését, egységes stratégia mellett összehangoltan dolgozzuk ki a tovább működtethető képzési struktúránkat és tovább szélesítjük a kutatási tevékenységet. Nem lehet eléggé hangsúlyozni ugyanakkor az ipar és az egyetemünk kapcsolatainak fontosságát. Meggyőződésem, hogy ez a mai aláírás egy újabb reményteljes Óbudai Egyetemi sikertörténet kezdete – tette hozzá az egyetem rektora.

Innováció, együttműködés, versenyképesség a felsőoktatásban.



Az Óbudai Egyetem átveszi a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári kampuszépületeit, mindeközben megmarad a mostani Corvinus-hallgatók képzési programja is – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Mint mondta, kiemelt hangsúlyt kapott az innováció, a versenyképesség, az innováció és az intellektuális tőke kapcsolatrendszere. Új megvilágítást kapott az a tény is, hogy az innováció nem magányos tevékenység. Az újdonságok létrehozását egyre inkább az együttműködések rendszere hozza létre, például az olyanoké, amelyben vállalatok, kutatóhelyek, egyetemek vesznek részt. Az Óbudai és a Corvinus Egyetem stratégiáinak összehangolása jó esélyt ad arra, hogy Székesfehérváron egy többszereplős, „win-win game” alakuljon ki. A két intézmény együttműködésével nyerhetnek a hallgatók, a város és nyerhet a magyar gazdaság is. Az Óbudai Egyetem fontos hagyománya a hozzáértő, és az újra mindig fogékony szakemberek képzése. Székesfehérvár pedig az egyik legfontosabb stratégiai partnerünk ebben a munkában. Ezért az itt működő Alba Regia Műszaki Kar mellett itt fogjuk megépíteni három tudományos parkunk egyikét is, amely a mechatronikai alapkutatások bázisintézménye lesz. Az Óbudai Egyetem célja az, hogy régiónk egyik meghatározó műszaki és gazdaságtudományi képzőközpontjává váljon.

Középpontban a hallgatók



Nagy Márk Máté a Székesfehérvári Hallgatói Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy együttműködéseik eddig is szorosak voltak a két egyetemmel. A mostani szándéknyilatkozatban foglaltak is optimizmusra adnak okot. Reményét fejezte ki, hogy a változtatások minden szempontból a hallgatók érdekeit szolgálják majd. A továbbiakban az Óbudai Egyetemen folyó duális képzések erősségét, valamint a kiváló közösségi életet emelte ki, mint a hallgatók számára legfontosabb szempontokat.



 

 
Frissítve: 2022.05.18.

Legfrissebb cikkek