Több tízmillió forintos ösztöndíjalapot hozott létre a Huawei az egyetemen

Több tízmillió forintos hallgatói ösztöndíjprogramot indított a Huawei Technologies Hungary az Óbudai Egyetem hallgatói kutatásainak támogatására. A nagyszabású Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíj célja, hogy ösztönözze a napenergia hasznosításához, valamint az 5G ipari felhasználásához kapcsolódó egyetemi-hallgatói kutatási projekteket. Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora üdvözölte az újabb együttműködést, különös tekintettel a tudás- és képességtranszferre.

A Huawei Technologies Hungary és az Óbudai Egyetem évek óta közösen dolgozik azért, hogy kiaknázza a jövő tehetségeiben és a legújabb technológiákban rejlő lehetőségeket. A vállalat és az egyetem együttműködésének keretében ezúttal több tízmillió forintos pénzalapot hoztak létre a megújuló energia, illetve a mobil távközlési hálózatok területén indított egyetemi kutatások támogatására. A Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogramban hallgatók, hallgatói csapatok és mentor tanárok vehetnek részt. A hallgatói projektek olyan jövőbe mutató technológiai kutatásokra fókuszálnak, mint a digitalizált energiahatékonysági megoldások – különösen a napenergia ipari hasznosítása –, valamint az 5G-technológia energiafelhasználásának csökkentése, megújuló energiával való hatékony működtetése.

Bízom benne, hogy a tehetség és az innováció támogatása az ösztöndíjprogramnak köszönhetően még nagyobb lendületet kap majd, és az elkövetkező években a saját szemünkkel láthatjuk ennek eredményeit” – üdvözölte az együttműködést Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora. A továbbiakban kiemelte az egyetem infokommunikációs törekvéseit, és kutatási projektjeit, amelyekben nemzetközi szinten is elismert sikereket értek el. Hangsúlyozta: „Közös célunk, hogy az egyetem hallgatóival és a hallgatók konzulenseivel együttműködésben valósítsuk meg az oktatási és kutatói-fejlesztői feladatokra vonatkozó terveinket.

Hozzátette: „Számunkra rendkívül fontosak az ipari kapcsolatok bővítése, ennek érdekében számos céggel kötöttünk együttműködési megállapodást az elmúlt időszakban. Egyik legfontosabb célunk a kutatás-fejlesztés, valamint az oktatás színvonalának nemzetközi összehasonlításban is mérhető erősítése. Ehhez nagyban hozzájárul a Huawei Kft.-vel kötött korábbi együttműködésünk megerősítése.”

5G technológia új felhasználási lehetőségei

„Az ipari és egyetemi szféra szorosabb együttműködése, valamint a tudás- és tapasztalatcsere elősegítéséért háromoldalú együttműködési megállapodást is aláírt a Huawei Technologies Hungary, az Óbudai Egyetem és a Czecz Közép-európai Kereskedelmi és Logisztikai Együttműködési Övezet. A megállapodás célja – emelte ki Jason Xie, a Huawei Technologies Hungary ügyvezetője, - hogy olyan új megoldásokat fejlesszenek, amelyek segítenek kihasználni az 5G-ben rejlő lehetőségeket az iparvállalatok számára az Ipar 4.0 megoldások magyarországi elterjedése érdekében, különösen a logisztika területén. Az együttműködés magában foglalja intelligens logisztikai megoldások és közlekedési rendszerek telepítésének elősegítését is. A felek abban is megállapodtak, hogy egységes nemzetközi műszaki szabványokon, valamint ellenőrizhető tényeken és tudományos adatokon alapuló megoldásokat dolgoznak ki.

Az eddig együttműködések állomásai

A Huawei és az Óbuda Egyetem közös munkája hosszú évekre tekint vissza, és számos eredményt mutatott fel, különös tekintettel a tudás- és képességtranszferre. A cég támogatásával valósult meg egy 4G labor a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon, majd az egyetemmel közösen indították útjára a HAINA oktatók képzésére irányuló programot. A Huawei technológiához kötődő számítógép-hálózati ismeretek, 5G, Mesterséges Intelligencia tárgyak oktatása a 2021 tavaszi félévétől kezdődött el a Neumann János Informatikai Karon, és tavaly indult el az ICT Academy program. A digitális oktatás, elsősorban a Huawei technológiákhoz kapcsolódó e-learning tananyagok implementálása a BSc és MSc tantervbe. Az 5G technológián alapuló „smart” ellátási láncokat támogató és logisztikai megoldások és az 5G alkalmazások fejlesztése. A Huawei eddig egyebek mellett az úgynevezett SEEds, illetve HAINA programokkal, kínai tanulmányutakkal; az egyetemi kari Kandó Napok támogatásával is igyekezett segíteni a hallgatókat, az oktatást.

A cég az egyetemen a témákat oktatók képzését és az oktatási anyagok mellett a gyakorlati ismeretek elsajátításához szükséges eszközöket adja, míg egyetemünk az infrastruktúrát és a fenntartást vállalta.



 

 

A Huawei Technologiesről

A több mint 170 országban jelen levő, legnagyobb kínai magánvállalat, a Huawei Technologies termékeit és szolgáltatásait a világ népességének közel egyharmada használja. A Huawei 2020-ban összesítetten – mind a négy, a távközlési, a vállalati, a felhő és a végfelhasználói üzletágát tekintve - több mint 137 milliárd dolláros árbevételt ért el globálisan, ami 11 százalékos növekedést jelent 2019-hez viszonyítva. A vállalat 23 kutatás-fejlesztési központot működtet világszerte. A Huawei valamennyi üzletága jelen van Magyarországon, a vállalatcsoport Kínán kívüli legnagyobb logisztikai és gyártási bázisát – összefoglaló nevén Huawei Európai Ellátó Központ – Magyarországon működteti, több mint 2000 embernek biztosítva munkát. Az információs és telekommunikációs technológiák területén szerzett több mint 30 éves tapasztalat, kiterjedt nemzetközi hálózat és az üzleti partnerekkel kialakított szoros kapcsolat révén a Huawei a legújabb fejlesztéseket kínálja a felhasználók számára.
Frissítve: 2022.05.16.

Legfrissebb cikkek