Könyv a versenyképességről – a társszerzők között egyetemünk munkatársa

A Versenyképességi mozaik című kötet butatóját május 13-án tartották a Magyar Tudományos Akadémia székházában. A tanulmánykötet szerkesztője és egyik szerzője Csath Magdolna közgazdász professzor a társszerzőket külön kiemelve köszöntötte az Óbudai Egyetem Keleti Károly Karának megbízott dékánhelyettesét, Dr. Varga Jánost. A bemutatón a könyvet Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke méltatta.

A könyvbemutatón részt vettek az Óbudai Egyetem munkatársai. A fotón (jobbról balra) Varga Mihály kuratóriumi elnök, Dr. Varga János, az ÓE KGK mb. dékánhelyettese, Dr. habil Csiszárik-Kocsir Ágnes, a KGK dékánhelyettese, Csath Magdolna közgazdász professzor, Dr. habil. Garai-Fodor Mónika, a KGK dékánja, Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes és Dr. Csepeli Zsuzsanna rektori kabinetvezető



A könyv a versenyképesség témakörét járja körül, kitérve az értelmezés, a mérés és az értékelés problémáira, a ritkábban említett összefüggésekre, valamint a szakirodalomban vitatott kérdésekre. A versenyképesség a gazdaságpolitika egyik központi kérdése, ugyanakkor a helyes út kijelölése, és főképp az úton maradás a folyamatosan változó világgazdasági helyzetben nehéz feladat – hangsúlyozta Varga Mihály.  Mint fogalmazott: erre csak akkor van esély, ha a hosszabb távon követett gazdaságpolitika szilárd elvekre épül, amelyektől a válsághelyzetekben sem szabad eltérni. A kötetet méltatva a miniszter kiemelte: szükség van tudományos, szakmai iránymutatásra, amely segít abban, hogy Magyarország megőrizze növekedési lendületét.    Beszédében a pénzügyminiszter kifejtette, hogy ismét nem mindennapi körülmények között élünk, háború van az egyik szomszédos országban, ennek nyomán pedig kibontakozóban van egy európai gazdasági válság, egyre pesszimistábbak az előrejelzések. A pénzügyminiszter Csath Magdolna könyvéből idézve felhívta a figyelmet: „olyan változások közepette élünk, amikor nagyot léphetünk előre fejlettségben, vagy ismét lemaradhatunk”.



Csath Magdolna, az Akadémiai Kiadó által kiadott kötet szerkesztője és egyik szerzője elmondta: a kilenc szerző között van egyetemi oktató, vállalati vezető és PhD-s hallgató is.

A professzor egyebek mellett kitért arra: a nemzeti vagyon nemcsak gazdaság, hanem az emberek és a társadalom fejlődése. A versenyképességnek a társadalom fejlődésére kell támaszkodnia, ebből a megközelítésből írták az elemzéseket.

 
Frissítve: 2022.05.16.

Legfrissebb cikkek