Sokan adtak vért az egyetemi véradó napon

Hatvanhárman nyújtották karjukat önzetlenül az Óbudai Egyetemen tartott véradó napon. Az esemény a Szent Margit Kórház szervezésében, az Országos Vérellátó Szolgálat akciójának keretében és a Magyar Vöröskereszt közreműködésében valósult meg május 12-én.

Tudjuk, hogy a vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható. Vérátömlesztésre elsősorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, illetve számos súlyos betegség is jó eséllyel gyógyítható, azonban a kezelés során a betegeknek folyamatosan vérkészítményeket kell kapnia. Az ellátáshoz rengeteg vérplazmára van szükség, amelyet időről időre pótolni kell.

– Nem volt kérdés, hogy a nemes ügy mellé állunk – jelentette ki Dr. Rácz Ervin oktatási rektorhelyettes az egyetemen tartott véradó napon. Hozzátette: - a Szent Margit Kórházzal együttműködésben szerveztük meg a mai véradást. Kiemelten fontosnak tartjuk a társadalmi szerepvállalást, a szolidaritást, és nem utolsósorban a helyi intézményekkel való együttműködést. Mondhatjuk, hogy intézményünkben hagyománya van a véradásnak, a Bánki Karon félévenként tartunk, nagy érdeklődés mellett. A mai eseménnyel kapcsolódtunk az Országos Vérellátó szolgálat országos akciójához, amelyet elsősorban egyetemisták számára szerveztek. Céljuk közt tudjuk, hogy felhívják a fiatalok figyelmét az ügy fontosságára, abban bízva, hogy aki már egyszer adott vért, élete során többször is segítséget nyújt majd. Minden részt vevő hallgató Volt Fesztivál kupont kapott, és jegyet is nyerhetnek a sorsolás során. Terveink közt szerepel, hogy a továbbiakban is szervezünk véradást.

Beck Mónika, a Szent Margit Kórház sajtóreferense kérdésünkre válaszolva elmondta: az egészségügyi intézmény minden évben két alkalommal szervez véradást, a nyári időszak elején a vakáció kezdetével egy időben, és télen, a karácsonyi ünnepek előtt. Mindkét időszakban kevesebb a véradó, pedig vérre mindig szükség van. A kórház, mint minden egészségügyi intézmény folyamatos vérkészítmény-felhasználó. A véradóprogramok szervezésének célja a vérkészlet stabilitásának megőrzése, feltöltése és a véradás fontosságára történő figyelemfelhívás. A járványhelyzetre való tekintettel intézményünkben most még nem tudtuk megtartani a hagyományos tavaszi véradó programunkat, ezért is örültünk annak, hogy az Óbudai Egyetem nyitott volt egy közös véradó esemény megvalósításában. Nagy örömmel töltött el mindenkit, hogy az akció sikeres volt. A véradásra bárki jöhetett: a hallgatók mellett az egyetem munkatársai és a lakosok is. Összesen 62-en adtak vért, ebből 23 egyetemi hallgató nyújtott segítő kezet.

 

GALÉRIA

Frissítve: 2022.05.18.

Legfrissebb cikkek