Új szakok indítását tervezi az egyetem

Légijármű-üzemeltető szakember, domotika-szakmérnök, valamint szaktanácsadó szakirányú továbbképzés indulhat az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán – többek közt erről döntött a Szenátus április 25-én.

A légijármű-üzemeltető szakember képzés célja elsődlegesen az EASA Kereskedelemi Pilóta Engedély (CPL) és a hozzá tartozó műszerrepülési jogosítás, valamint hivatásos közforgalmi pilóta elméleti oklevél (ATPL theory) megszerzése. A képzés másik fontos célja egy olyan posztgraduális képesítés megszerzése, amely kiegészíti a hallgatók meglévő szakképesítéseit, és hozzájárul a repülőiparágban történő elhelyezkedéshez, és az eredményes szakmai munkavégzéshez.

A legmagasabb szintű minőség elérése érdekében a jelenleg is folyó légitársasági pilótaképzés felsőoktatási posztgraduális integrációja rendkívül fontos. Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar az oktatási-kutatási portfóliójának bővítése érdekében a légijármű üzemeltető szakmérnök képzésre, mint az egyik lehetséges kitörési pontra tekint. Ily módon, a képzés során a közforgalmi pilóta-hallgatók alapvető mérnöki szemléletmódot sajátíthatnak el, amelynek hasznát vehetik a későbbi hajózó-, vagy repülőműszaki karrierjük során is. A képzés önköltséges, 3 félév, nappali és levelező tagozaton indulhat.

A domotika szakmérnök szakirányú továbbképzési szak célja olyan szakemberek képzése, akik a megfelelő műszaki, informatikai, programozási és biztonsági elméleti ismereteket a gyakorlatban alkalmazva képesek a megrendelői igények alapján akár rész-, akár komplex domotikarendszerek tervezésére, telepíttetésére, működtetésére, felügyeletére, karbantartására. A domotika az épületek automatizálási, vezérlési és irányítási rendszereinek összefoglaló megnevezése. A domotika kifejezést a latin domus (ház) és a robotika szó összekapcsolásával hozták létre.

A domotika szakirányú továbbképzés indításához először az Oktatási Hivatal nyilvántartásba veszi, külön engedélyeztetés eljárás szükséges, ami kevesebb időt vesz igénybe, mint egy új szak indításához, így lehetséges, hogy az új képzések már a következő tanévben elindulhatnak.  Az engedélyezést követően a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar honlapján tesz közzé bővebb információt a felvételi eljárásról.

Megbízólevelek



Az ülésen új szenátorként Kucarov Mariann,  az egyetemi Doktorandusz Önkormányzat, Horváth Gergely pedig az EHÖK delegáltjaként vette át megbízólevelét a Szenátus elnökétől, Prof. Dr. Kovács Levente rektortól.



Az áprilisi szenátusi ülésen költségvetési és személyi kérdésekről is döntött a testület.
Frissítve: 2022.04.25.

Legfrissebb cikkek