Humanitárius segítségnyújtás az ukrán-orosz válságban

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar által, a Baptista Szeretetszolgálat rendelkezésére bocsátott konténer szerdán megérkezett a magyar-ukrán határ melletti Tiszabecsre. Az egyetem a régóta fennálló, jól működő együttműködés keretében térítésmentesen, a krízis kezelési művelet teljes időtartamára biztosítja a konténert, mely 24 órában üzemel.

A Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara 2021-től folytat "humanitárius műveletek menedzsment" képzést. A hallgatók katonai és civil szervezeti humanitárius műveletek megszervezésére, koordinálására és lebonyolítására kapnak felkészítést.



Az oktatók magas szintű gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, melyet főként afrikai és közel-keleti háborúk vagy természeti katasztrófák sújtotta területeken szereztek. Menekülttáborok felállítása és működtetése a fő feladataik közé tartozott.
A kar oktatói, kutatói és szakértői az ukrán-orosz háború első napjától jelen vannak az ukrán-magyar határátkelőknél és Kárpátalján. Együttműködnek civil szervezetekkel, egyházakkal, önkormányzatokkal, állami intézményekkel, cégekkel és magánszemélyekkel egyaránt annak érdekében, hogy szálláshoz, ételhez, meleg ruhához, takarókhoz juttassák a rászoruló menekülteket, melyek többsége idős, nő és gyermek.

 
Frissítve: 2022.03.04.

Legfrissebb cikkek