A világ legjobb fiatal egyetemei között az Óbudai Egyetem

A Times Higher Education (THE) fiatal egyetemeket rangsoroló listájában a legjobb magyar felsőoktatási intézményként szerepel az Óbudai Egyetem. A frissen publikált adatok szerint a közép-európai régió első 350 egyetem közé egy cseh, lengyel, horvát és szerb egyeteme mellett jelenik meg egyetemünk – kommentálta a hírt Prof. Dr. Kovács Levente rektor, aki szerint az újabb siker is jelzi, hogy mára nemcsak hazai léptékben, de régiós megmérettetésben is az egyik legjelentősebb műszaki felsőoktatási intézmény lett az Óbudai Egyetem, amely a modellváltás által további fejlődési lehetőségeket kap.

A Times Higher Education Young University Rankings a világ legjobb, 50 éves vagy annál fiatalabb egyetemeit sorolja fel. A rangsorban az Óbuda Egyetem az előkelő 301-350 intervallumba került. A közép-európai egyetemek közül az első 350 egyetem közé öt egyetem került be: az Óbudai Egyetem mellett, a cseh University of South Bohemia in České Budějovice, a lengyel SWPS University of Social Sciences and Humanities, a horvát University of Split és a szerb University of Kragujevac jelenik meg.




A táblázat ugyanazon a 13 teljesítménymutatón alapul, mint amit a THE World University Rankings globális rangsorban is végez, de a súlyozást úgy módosították, hogy a hírnévnek kisebb súlyt adnak (tekintettel az egyetemek fiatal voltára). Az egyetemeket az összes alapvető küldetésük – oktatás, kutatás, tudásátadás és nemzetközi kitekintés – alapján értékelik, hogy a lehető legátfogóbb és legkiegyensúlyozottabb összehasonlítást nyújtsák. A 2022-es rangsorban 539 egyetem szerepel, szemben a 2021-es 475-tel (ahol még az Óbudai Egyetem egyáltalán nem szerepelt).

Nem ez az első jelentős sikere intézményünknek: a THE World University Rankings 2021. szeptember elején közzétett globális rangsorában az Óbudai Egyetem tavaly ősszel először jelent meg hivatalosan, jelentősen előrelépve. Az Egyetem fejlődési ütemét jól mutatja, hogy míg korábban (2019) az Óbudai Egyetemet a nemzetközi rangsorok (nem hivatalosan) a 2000-2100. helyre pozícionáltak bennünket, addig a 2019-2020-as adatok alapján az egyetemet már az 1350. helyre szimulálták. Egy évvel később, a 2021. szeptember 2‑án közzétett nemzetközi rangsorban az Óbudai Egyetemet a Times Higher Education hivatalosan első alkalommal pozícionálta, egyből az 1001-1200 tartományba. Az Óbudai Egyetem közvetlenül felzárkózott a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a nagy hazai tudományegyetemek mögé, mint Magyarország legmagasabban rangsorolt műszaki egyeteme.

A THE tavaly októberi nemzetközi tárgyterületi ranglistájáján informatikai területen az Óbudai Egyetem Magyarország elsőszámú egyetemeként szerepel az 501-600. közötti tartományba sorolva. A rangsor élén az egyesült királysági University of Oxford végzett. Magyar intézmények közül az Óbudai Egyetem (501-600), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem (601-800), valamint a Szegedi Tudományegyetem (801+) került fel a listára.

 

 
Frissítve: 2022.02.16.

Legfrissebb cikkek