Ivanyos Lajostól búcsúzunk

89 éves korában elhunyt Dr. Ivanyos Lajos, aki 1972-től az országban elsőként létesített Számítástechnikai tanszék vezetője lett az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának elődintézményében.

Pályáját középiskolai tanárként kezdte a Felsőfokú Híradás- és Műszeripari Technikumban, a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola (KKVMF) jogelődjénél. A Kohó- és Gépipari Minisztérium (KGM) felkérésére alakult munkacsoport vezetőjeként rész vett a Számítástechnikai üzemmérnök képzés beindításának előkészítésében.

1969-ben főiskolai tanári kinevezést kapott a KKVMF-en és előbb a Számítástechnikai csoport, majd 1972-től az országban elsőként létesített Számítástechnikai tanszék vezetője lett az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar elődintézményében (a KKMF MSZI-ben).

Irányításával indult el 1970-ben hazánkban elsőként a nappali tagozatos számítástechnikai szakképzés.

1976-ban a főiskoláról a KFKI-ban (Központi Fizikai Kutató Intézet) folytatta munkáját, majd nyugdíjazásáig az MMG Automatikai Művek számítástechnikai főmérnöke volt. Vezetésével itt fejlesztették ki a Paksi Atomerőmű számítógépes vezérlő rendszerét, melyet az erőmű hármas és négyes blokkjában sikerrel be is vezettek, kiváltva ezzel a szovjet technikát. Tevékenységének elismeréseként Állami díjban részesült.

Több tan- és szakkönyv szerzője volt, tapasztalatait, szaktudását tudományos testületeken is kamatoztatta.

Nyugodjék békében!
Frissítve: 2022.02.16.

Legfrissebb cikkek